≫ 

Dan nakon upada huligana u galeriju u Zemunu: Vrata zaključana, pocepani crteži rasuti po podu

Nakon niza negativnih komentara na društvenim mrežama, pre svega zbog slike bebe sa satarom u glavi, grupa mladića urnisala je ovu izložbu

  • 29

Dan nakon upada huligana u Umetničku galeriju Stara kapetanija u Zemunu, vrata ove ustanove čvrsto su zatvorena. Unutra nema nikoga, a kako su nam rekli radnici obližnjih restorana, niko se nije ni pojavljivao. No, ostaci sinoćnjeg incidenta jasno se vide kroz staklena vrata.

Iscepani i izgužvani crteži rasuti su po podu cele galerije. Nekoliko traka papira još otužno visi sa zida. Dovoljno da privuče radoznale šetače koji vire kroz prozore i pitaju šta se tu desilo.

Da im kaže nema ko, jer iako je radno vreme uveliko počelo, u galeriji nije bilo nikoga.

Podsetimo, sinoć je grupa od 15 mladića, sa maskama, crnim fajerkama i kapuljačama upala je na izložbu u okviru festivala "Novo doba", u Umetničkoj galeriji Stara Kapetanija, bacila suzavac i pocepala izložene radove.

Kako je na Tviteru napisao Marko Somborac, jedan od učesnika izložbe, incident se desilo nakon što su policiji prijavljene pretnje smrću na društvenim mrežama.

- Radovi su pokidani i bilo je i suzavca - napisao je Somborac.

U trenutku upada ovih mladića na izložbu bila je prisutna dežurna umetnica i jedna osoba iz obezbeđenja.

- Samo su upali, bacili suzavac, cepali radove i krenuli da beže. Ona je krenula za njima i pokušavala da im objasni šta je umetnost - priča poznati strip crtač.

Burne reakcije zbog jednog crteža

Izložba koja se održavala u Staroj kapetaniji zadobila je veliku pažnju na društvenim mrežama, kada su pojedine grupe, ali i pojedinci podelili sliku bebe kojoj je satara zabodena u glavu. Crtež pod nazivom "Kenjakava" bio je praćen porukom: "bebac koj mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu".

Usledila je lavina negativnih komentara, mada bilo je  i onih koji su podsećali da van konteksta ne bi trebalo donositi zaključke o ovom umetničkom delu koje možda na najeksplicitniji i morbidan način želi da ukaže na nasilje nad decom koje postoji u svakom, pa i u našem društvu.

Redakcija portala Telegraf.rs pokušavala je da dobije odgovore od Galerije i pomenuti kontekst umetničkog dela, međutim oni se nisu oglašavali.

Galerija Stara kapetanija, pocepani radovi Foto: Telegraf.rs

U potrazi za odgovorima stanovnici Zemuna otišli su u samu Galeriju, gde im je umesto objašnjenja uručen papir na kome se navodi kako je reč o radovima nekadašnje grupe "Momci" koja se bavila andergraund stripom i čiji radovi "stilski brutalno prikazuju brutalnost vremena u kome su stvarani, a to su bile devedesete godine 20. veka", te kako je natpis "bebac koj mnogo kenja, pa dobije sikiru u glavu" preuzet iz tadašnje štampe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA