Festival "Mirdita, dobar dan!" od 22. oktobra u Beogradu: Prethodne godine obeležili protesti

Festival traje tri dana

  • 7
Mirdita, dobar dan Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Kulturni događaj Mirdita, dobar dan!, koji beogradskoj publici predstavlja tzv. kosovsku kulturnu i društvenu scenu, biće održan od 22. do 24. oktobra u Beogradu.

Kako je najavila Inicijativa mladih za ljudska prava, festival je ove godine manji nego obično zbog korona virusa, ali su smatrali da je važno da se održi uz poštovanje svih epidemioloških mera.

U toku tri dana trajanja festivala debatovaće se o pregovaračkom procesu između Beograda i Prištine, o članstvu tzv. Kosova u UNESCO, kao i o saradnji između mladih srpskog i albanskog društva.

Festival otvara pozorišna predstava „Ja sam sebi žena“, Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe - Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Prisutni će drugog dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati „Kosovo – nasleđe sećanja“, dok će u galeriji Endžio u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana festivala održaće se debata o pitanjima tranzicione pravde na samoproglašenom Kosovu i institucionalizaciji iste, a festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige „Ričard Gir je bio ovde“ zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Mirdita, dobar dan Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Za kraj, publika će moći da odgleda film „Agina kuća“ koji će biti prikazan u 20:30h u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival „Mirdita, dobar dan!“ je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju.

Festival „Mirdita, dobar dan!“ koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

Da podsetimo, i prošle i pretprošle godine su se desili protesti na festivalu "Mirdita, dobar dan", kad su, kako su reporteri prenosili sa lica mesta, desničari gurali policiju, nosili slike zločina sa Kosova i Metohije, vikali na okupljene i skandirali "Ovo je Srbija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    15. oktobar 2020 | 14:21

    nepostovanje srpskog naroda i njegove tekovine je slom svih civilizacijskih normi.... siptari unistavaju srpska groblja setite se da su otkopali grob srpskod deteta i njegove kosti pobacali, vadili i prodavali organe zarobljenih radnika na KiM, nista nisu placali u Srbiji, imali svoje skole, fakultete a dosli iz Albanije toboz od represalija Envera Hodze i danas na srpskom tlu hoce drzavu e pa nece moci a to Mirdita dobar dan.. bice kad ih oteramo ali sad zauvek.... zabraniti te gluposti i zamajavanja to Sorosevci prave da bi opravdali novac koji dobijaju za rusenje Srbije

  • severni sektor

    15. oktobar 2020 | 14:46

    Ovo hitno zabraniti!!! Hitno!! Ovo antisrpsko divljanje! Ovo je ponižavanje Srba!! Ovo je pljuvanje u lice Srbima!!

  • Фамилија

    15. oktobar 2020 | 14:30

    Докле више ово иживљавање над Србијом?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA