≫ 

Deo Spomenika Karađorđu koji su srušile austrougarske snage: "Slepi guslar" ponovo na Kalemegdanu

Bronzana skulptura visoka je 200 cm i nalazi se na postamentu od kamena visine 40 cm

  • 1
Slepi guslar "Slepi guslar", Paško Vučetić / Foto: Beoinfo

Skulptura "Slepi guslar" autora Paška Vučetića biće otkrivena sutra, 11. novembra, u 9h u parku Kalemegdan, na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a po odluci Skupštine grada Beograda i Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica.

U pitanju je jedini sačuvani deo kompozicije Spomenika Karađorđu koji je bio na Kalemegdanu od 1913, a srušen 1916. godine od strane austrougarskih okupacionih snaga, koje su na tom mestu nameravale da podignu spomenik vladaru Franji Josifu.

Slepi guslar Foto: Beoinfo

Postavljanje skulpture je deo aktivnosti na završnom uređenju prostora u okolini Spomenika zahvalnosti Francuskoj, a ideja o vraćanju skulpture "Slepi guslar", pre više od 20 godina, potekla je od nedavno preminulog arheologa dr Marka Popovića.

On je je zajedno sa JP "Beogradska tvrđava" i Muzejom grada Beograda skulpturu i pronašao, a u originalno stanje vratio ju je vajar Zoran Kuzmanović, tako što su izliveni delovi koji su nedostajali - deo malog prsta, deo gusala i štap.

Bronzana skulptura visoka je 200 cm i nalazi se na postamentu od kamena visine 40 cm.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, na mestu demontiranog spomenika Karađorđu, 1930. godine podignut je spomenuti Spomenik zahvalnosti, koji je 2018. godine sredstvima Vlade Republike Srbije i Republike Francuske u celini obnovljen.

Slepi guslar Foto: Beoinfo

Iste godine, u sklopu radova na sanaciji i restauraciji, izvedeni su i obimni i kompleksni radovi na uređenju parkovskih površina Velikog Kalemegdana u prilaznim zonama i neposrednoj blizini Spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Video: Ovu skulpturu video je ceo svet, a nema Srbina koji se nije slikao pored nje

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marinko

    11. novembar 2020 | 05:54

    Spomenik Zahvalnosti Francuskoj treba ukloniti, ili prekriti crnim florom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA