≫ 

Pričalo se da su imali zategnute odnose, a ovako je Salvador Dali govorio o Pablu Pikasu

Dali je izneo svoje mišljenje o Pikasu svojevremeno u jednom intervjuu

  • 0
Salvador Dali, Pablo Pikaso Salvador Dali, Pablo Pikaso Foto: Wikimedia/Roger Higgins, World Telegram staff photographer, Profimedia/AFP

Pablo Pikaso (1881-1973) i Salvador Dali (1904-1989) spadaju u najpopularnije i najveće španske umetnike 20. veka. Tokom njihovih života kružila je priča da su njih dvojica imali zategnut odnos, da se nisu slagali.

Međutim, Dali je svojevremeno u jednom intervjuu demantovao te informacije, te je pohvalno govorio o Pikasu. Pablo je u to vreme živeo u Francuskoj i bio član Komunističe partije.

- Pikaso, koji je bio velikodušno biće, je bio jedini čovek koji mi je pozamio novac da bih mogao da putujem u Ameriku - naveo je Dali u jednom intervjuu i dodao:

- Bili smo dobri prijatelji, i kada je Pikasov muzej bio otvoren u Barseloni, dao sam, mislim 50 gravura, a Gala (žena Salvadora Dalija, prim.aut) veličanstven kolaž, koji je tamo (u muzeju,prim.aut). I, ako se setite, kada sam se vratio u Španiju, prvo što sam rekao, da je on (Pikaso,prim.aut) deo naše zemlje i da nas nije moglo manje zanimati da li je on komunista ili nije. I da on (Pablo Pikaso, prim.aut) treba da se vrati u Španiju - naveo je Dali.

- Potoji čuvena fraza koju ste izgovorili: "Pikaso je komunista, nisam ni ja."... - nadovezao se novinar koji je intervjuisao Dalija, a Salvador je uskočio:

- Ne, ne. Bila je duža (fraza): "On je Španac, pa tako i ja. Pikaso je genije, i ja sam. Pikaso je komunista, nisam ni ja." I tada, činilo se da je Pikao izgovorio predivnu stvar. On je rekao: "Izgleda da me Dali uzima za ruku, ali trenutno ne vidim više od Falange (Falanga je nekadašnja desničarska politička partija u Španiji, prim. aut) te ruke." I to je apsurdno, jer ja nikada nisam bilo falangista ili deo bilo koje političke partije, nikada u životu - rekao je Salvador Dali.

Pogledajte intervju:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA