≫ 

Otkriveno izgubljeno remek-delo, staro skoro 5 vekova - "Hrist koji nosi krst" čuvenog El Greka

Dve godine procenjivala se autentičnost slike

  • 2
El Greko, Isus Slika Isusa Hrista sa "krunom" od trnja / Foto: Profimedia

Slika Isusa Hrista sa "krunom" od trnja dok nosi drveni krst i sa nevericom gleda u zloslutno, preteće ugljeno nebo, jeste izgubljeno remek-delo El Greka, staro pet vekova, tvrdi tim katalonskih stručnjaka.

Posle opsežnog, dvogodišnjeg istraživanja tim eksperata došao je do neverovatnog otkrića. Naime, stručnjaci su utvrdili da je slika “Hrist sa krstom na leđima”, stara gotovo pet vekova, zapravo delo renesansnog majstora El Greka, javio je španski dnevnik “El pais”.

El Greko, autoportret Autoportret / Autor: El Greko

Opusu El Greka, poznatog po istančanim prikazima ljudskog tela i inovativnom korišćenju boje i jednom od najznačajnijih predstavnika renesansnog slikarstva druge polovine 16. veka, grupa stručnjaka “pridodala” je još jedno delo.

Eksperti iz Centra za modernu umetnost na Univerzitetu Katalonija čitave dve godine radili su na proceni autentičnosti slike sa religioznim prikazom koju je posedovao jedan neimenovani kolekcionar. Pomoć su u dugotrajnom procesu imali od strane istoričarke Marione Navaro i Karmen Garido iz muzeja Prado, koji se diči najvećom i najvrednijom kolekcijom dela velikog umetnika. Među njima je i slika “Poklonjenje pastira”, jedno od poslednjih ulja na platnu velikog majstora koje je namenio sebi, odnosno kapeli u crkvi Santo Domingo, u kojoj je sahranjen.

Delo malih dimenzija, tačnije visoko 38 centimetara, odnosno široko 58 cm, dočarava Hrista kako sa “krunom”od trnja na glavi nosi drveni krst. “Okupan” u nijanse bele, plave, sive i žute boje, Isus Hrist kao da sa nevericom gleda u zloslutno, preteće ugljeno nebo…

El Greko je za života naslikao nekoliko prikaza Isusa Hrista kako nosi krst. Jedna od najranijih verzija, za koju se pretpostavlja da potiče iz 1577. godine, danas se čuva u njujorškom Metropolitan muzeju. Na sajtu čuvenog muzeja na Menhetnu El Grekovo delo, kako podseća Smitsonijan magazin, ne tumači se kao “kazivanje šire priče”:

Na slici nema drugih figura, osim Hrista, a sama scena u koju ga smešta nije lako prepoznatljiva. Umesto toga, u pitanju je molitven prikaz koji kao da posmatrača proganja.

Procenjujući autentičnost “nove” slike “Hrist sa krstom na leđima” (Christ with the Cross on His Back) tim španskih stručnjaka upoređivao ju je sa delom koje se čuva u Metropolitenu “Hrist nosi krst” (Christ Carrying the Cross), a osim što je uočio sličnosti između dva dela, ukazale su se još neke dodirne tačne sa drugim El Grekovim slikama. Naročito sa onim koji se čuvaju u madridskom muzeju Prado, i muzeju u Toledu koji nosi umetnikovo ime, a dotiču se iste teme.

Tragajući za objašnjenjem zašto je slika tavorila neidentifikovana maltene pet vekova Kler Selvin je istakla za sajt “Artnjuz” da ju je umetnik očigledno držao skrivenom u svojoj radionici i “nije svakom rado pokazivao”.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12 000 dijamanata a teži čak 165 grama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kkk

    9. januar 2021 | 14:09

    VELIKI MAJSTOR (POREKLOM GRK ) NA DVORU SPANSKOG KRALJA ! NAJLEPSA DELA SU OSTALA U MADRIDU ( PRADO) !!

  • Lejla

    9. januar 2021 | 17:32

    Jedna od ljepših...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA