≫ 

Želite li prsten s kamerom ili zub pun otrova? KGB muzej prodaje špijunske predmete iz Hladnog rata

Kuća "Julien's Auctions" prodaje kompletnu postavku muzeja

  • 0

Kompletna kolekcija njujorškog kratkotrajnog KGB muzeja, koji je otvoren 2019. godine, ali zatvoren zbog pandemije, ove subote će biti prodata na aukciji.

Julien’s Auctions nudi, kako se navodi, najveću svetsku kolekciju špijunske opreme specifične za KGB, skoro 400 predmeta koje je litvanski kolekcionar Džulius Urbaitis skupio za tri decenije, piše Artnet.

Šta je u ponudi? Među skupljim eksponatima nalazi se mašina "Fialka", koju su Rusi koristili za dešifrovanje poruka kodiranih Enigmom (procenjuje se na 12.000 dolara). Tu su i špijunski prsten sa skrivenom kamerom (procenjuje se na do 7.000 dolara) i kamena skulptura Lenjina od pola tone, koja je krasila sedište KGB-a u Kalinjingradu (do 7.000 dolara).

Ako nemate baš toliko da potrošite, tu je i reprodukcija rezbarene drvene američke Great Seal plakete, koju su američkom ambasadoru u Rusiji 1945. godine predali ruski izviđači, a koja je imala uređaj za prisluškivanje. Za njegovo postojanje se saznalo u toku sudskog postupka nakon što je Rusija 1960. oborila američki špijunski avion U2 (procena: 5.000 dolara).

Među mnoštvom ostalih eksponata je i lažni zub ispunjen otrovom u slučaju da je bilo potrebno da špijun izvrši samoubistvo (do 1.200 dolara). Tu su i još svakodnevne stvari poput torbice koja je skrivala kameru (do 3.500 USD) i pakovanje Marlbora, takođe sa skrivenom kamerom (do 1.200 USD).

Mičel Kaba, Julien-ov direktor ulične i savremene likovne umetnosti, bavi se prodajnim materijalom već nekoliko meseci, a u jednom intervjuu je istakao da bi kolekcionarima u mnogim kategorijama, uključujući ljubitelje istorije, studente istorije tehnologije i ljubitelje vojske organizacije, prodaja mogla biti privlačna. Ali s obzirom na to koliko je nadzor bio presudan za operaciju KGB-a, možda bi najzainteresovaniji bili kolekcionari kamera.

KGB muzej Foto: Profimedia/AFP

- Postoji mnogo snimača od čelične žice. To su bili magnetofoni pre magnetofonske trake. Koriste kalem magnetizovane čelične žice koji je tanji od ljudske kose. Izgleda kao kalem ribarske žice - istakao je Kaba.

Ovi uređaji bi mogli da snime sat vremena ili manje na jednom malom kolutu, a kolekcija uključuje i mnogo sati nepoznatih snimaka.

- Izrađeni su u posebnoj radionici KGB-a. Mnogi od njih su jedinstveni, pa su tako kontrole ugravirane ručno - na primer, neko je uzeo alat i napisao: Ovo je dugme za zaustavljanje! - dodaje Kaba, koji kaže da svi skriveni odeljci i ručno izrađeni predmeti mogu izgledati pomalo smešno, s obzirom na razvoj tehnologije od tada.

KGB muzej Foto: Profimedia/Julien's Auctions/The Mega Agency

Kolekcija KGB-a deo je prodaje suvenira Hladnog rata, koji bi mogli da donesu ukupno 700.000 dolara. Dakle, ako vas interesuju predmeti u vlasništvu Fidela Kastra, transportera izolacionog sistema koji je koristio čuveni "Dečak u mehuru" ili probni filmski snimci NASA-inih astronauta, obratite pažnju na ovu aukciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA