≫ 

Prirodnjački muzej u Beogradu - "Gubimo status ustanove kulture": Radi se na razrešenju situacije

Direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović rekao je da se danas, 24. februara, očekuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture na tu temu.

  • 1
Prirodnjački muzej u Beogradu

Prirodnjački muzej u Beogradu Printskrin: RTS

Prirodnjački muzej u Beogradu, kako je saopšteno juče, 23. februara iz ove ustanove, uskoro gubi svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije

Kako se navodi, utisak je da je ovakva zamisao doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme", poručuju u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.

Kako dodaju, 125 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej je još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

"Osim jednog zvaničnog razgovora 25. januara ove godine, kada je donedavnom pomoćniku ministra predočeno neslaganje sa namerama o pripajanju Prirodnjačkog muzeja resoru zaštite životne sredine, daljih podrobnijih i zvaničnih informacija i kontakata s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja nije bilo. Pokušaji uspostavljanja dijaloga od strane Prirodnjačkog muzeja nisu nailazili na odziv nadležnih u Ministarstvu kulture", navedeno je iz ove ustanove.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je, inače, osnovan 1948. godine na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović rekao je za Tanjug da se danas, 24. februara, očekuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture na tu temu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA