≫ 

Umetnik Era Milivojević biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana

- Prihvatio sam inicijativu institucija kulture i strukovnih udruženja sa velikim zadovoljstvom i željom da u Upravi Grada Beograda vide svog partnera i podršku - rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

  • 0
Era Milivojević Era Milivojević Printskrin: Youtube/Plave senke

Poznat konceptualni umetnik Era Milivojević, koji je preminuo u 77. godini, biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, potvrdio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, na predlog Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Udruženja likovnih umetnika Srbije

- Smatram da je važno da umetnik Slobodan Era Milivojević ima mesto u Aleji zaslužnih građana jer je iza sebe ostavio impozantni umetnički opus, kojim je obeležio našu i međunarodnu umetničku scenu, a koji će, siguran sam, uticati i na buduće generacije mladih stvaralaca - rekao je gradonačelnik i dodao:

- Prihvatio sam inicijativu institucija kulture i strukovnih udruženja sa velikim zadovoljstvom i željom da u Upravi Grada Beograda vide svog partnera i podršku - rekao je gradonačelnik.

Era Milivojević, jedan od pionira konceptualne umetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, rodio se 1944. godine u Užicu.

Diplomirao je na Školi za primenjenu umetnost u Novom Sadu 1965. Nakon diplomiranja, pa sve do 1970. godine je studirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Era Milivojević je i diplomirao na odseku za slikarstvo u klasi prof. Stojana Ćelića 1971. godine.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a njegova dela nalaze su u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci...

Slobodan Era Milivojević dobitnik je nagrade 39. Oktobarskog salona (1998) i Nagrade Grada Beograda (2005). Imao je status zaslužnog umetnika koji je svojim radom dao veliki doprinos vizuelnim umetnostima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA