• 2

Ovako izgledaju zidovi u sobi kreativnog Prijepoljca: U Emirovim gradovima svako bi poželeo da živi

Inspiraciju, kako kaže, pronalazi svuda oko sebe, a za sve ovo vreme nije mu se desilo da nacrta dve iste zgrade

  • 2
Emir Muzurović, umetnik

Emir Muzurović / Foto: RINA

Emir Muzurović, student treće godine Unutrašnje arhitekture, jedan je od retkih Prijepoljaca koji se bavi oslikavnjem pametnih gradova i to iz hobija. Sa samo pet godina osvojio je nagrade na regionalnim takmičenjima u crtanju i tada je uvideo svoj talenat. Gradove je počeo da crta sa 12 godina i to su na početku bili mali crteži na blokovima i hamer papirima, a onda je svoje stvaralaštvo preselio na zidove u svojoj sobi.

- Rođen sam u malom mestu, u kom nema mnogo visokih zgrada. Oduvek sam maštao o svetskim metropolama i velikim gradovima. Često sam maštao o tome kako bi Prijepolje izgledalo kada bi imao visoke nebodere i moderne zgrade i onda sam moju maštu pretočio u stvarnost. Međutim, svi ti veliki gradovi su pretrpani pa su oni na mojim crtežima pre svega, ekološki prihvatljivi i krovovi su pretežno zeleni - kaže Emir za RINU.

Na samom početku nacrta skicu na papiru na kojoj su obeležene reke, planine, centar grada i industrijska zona, najvažnije saobraćajnice i vazdušne luke. Nakon skice, počinje crtanje grada olovkom, a zatim markerima i flomasterima oživlja crtež i vrlo često spaja više radova u jedan.

- Najduži rad je dugačak sedam metara i nalazi se u mojoj sobi. Кad je u pitanju postupak, u tom slučaju je poprilično složeniji. Posle završetka skice počinjem sa ocrtavanjem grada na zidu olovkom, zatim se boji bojama za zid. Кada se boja osuši, moja zamisao dobija svoj konačan izgled pomoću crnih specijalnih markera. Na kraju, neke zgrade ukrašavam sjajnim lepkom - rekao je ovaj talentovani Prijepoljac.

Inspiraciju, kako kaže, pronalazi svuda oko sebe, a za sve ovo vreme nije mu se desilo da nacrta dve iste zgrade. Svaka ima neki detalj po kom se razlikuje od drugih, a samo oštro oko može da uoči razliku.

- Trenutno ocrtavam zadnji zid u svojoj sobi koji je ostao prazan. Taj crtež je zamišljen kao Turistički centar na planini, a u njemu se nalaze pametne zgrade sa zelenim krovovima i fasadama, jer je po meni bujna vegetacija predstavnik ekoloških gradova. Voleo bih kad bi se podigla svest ljudi kad je u pitanju ekologija i da se izgradnja vrši u skladu sa tim pravilima - priča Emir.

Ovaj kreativni mladić nakon završetka osnovnih studija planira da upiše master studije za dizajn enterijera, ali ga pored toga privlače urbanizam i grafički dizajn.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima