≫ 

Slavni Pablo Pikaso je uradio poster za film "Bitka na Neretvi": Honorar mu je bio - 12 flaša vina

Pikaso je prihvatio da bude deo projekta

  • 1
Pablo Pikaso Pablo Pikaso / Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan, 8. aprila 1973. godine, preminuo jedan od najpoznatijih svetskih slikara Pablo Pikaso. Uz Žorža Braka, bio je jedan od osnivača likovnog pravca kubizam.

Tokom svoje uspešne karijere naslikao je brojna poznata umetnička dela, kao što su "Dete sa golubicom u rukama" (zbirla ledi Aberkomvas, London, 1901), "Akt od pozadi" (privatna zbirka, Pariz, 1902), "Porodica akrobata" (Umetnički institut u Čikagu, 1905), "Gospođice iz Avinjona" (Muzej savremene umetnosti Njujork, 1906 — 1907), "Akt" (Galerija Tejt u Londonu, 1910), "Portret Ambroaza Volara" (Muzej moderne umetnosti Moskva, 1910), "Žena sa gitarom" (Muzej moderne umetnosti Njujork, 1911 — 1912), "Mrtva priroda sa lulom" (Narodna galerija Prag, 1914), "Violina" (Muzej nacionalne umetnosti u Parizu, 1914) "Sedeći Pjero" (Muzej moderne umetnosti Njujork, 1918), "Ogledalo" (Pikasova zbirka, 1932), "Žena sedeća na plaži" (Pikasova zbirka, 1937), "Gernika" (Nacionalni muzej Kraljica Sofija, Madrid, 1937), "Čitanje" (1932)...

Ime Pabla Pikasa povezana je i sa jugoslovenskom kinematografijom. Naime, za potrebe filma "Bitka na Neretvi" reditelja Veljka Bujalića slavni španski slikar je uradio poster za to ostvarenje, koji je išao za strano tržište.

Do saradnje je došlo na zamiljiv način. Naime, kako se priča, Veljko Bujalić je zamolio Pikasovog agenta da zamoli Pabla da uradi plakat. Španski slikar je na kraju pristao, međutim, nije želeo novčanu nadoknadu. Već nešto drugo.

Pikasov poster za film Bitka na Neretvi Pikasov poster za film "Bitka na Neretvi" Foto: imdb.com

Naime, Pikaso je tražio sanduk najboljeg jugoslovenskog vina, u kojem se nalazi 12 flaša. Saradnja je dogovorena, i plakat je urađen.

Kao što je poznato, pored velikih jugoslovenskih, u filmu "Bitka na Neretvi" igrala su i brojna svetska glumačka imena kao što su Sergej Bondarčuk, Jul Briner, Orson Vels, Hardi Kriger, Franko Nero i ostali.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA