Sava centar proglašen za kulturno dobro

Centar "Sava"' predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata podignutih u Beogradu

  • 2
Sava Centar Sava Centar Foto: Nikola Tomić

Na prelog Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Vlada Republike Srbije je na sednici održanoj 8.4.2021. godine, utvrdila Sava centar za kulturno dobro. Centar "Sava"' predstavlja jedan od najvećih i najsloženijih objekata podignutih u Beogradu.

Sagrađen je 1976-77. godine prema projektu arhitekte Stojana Maksimovića i saradnika, oblikovan u duhu savremene arhitekture osme decenije 20. veka. U pitanju je razuđen kompleks koji čine četiri građevinske celine: glavna poslovna zgrada, kongresno-koncertna dvorana, hotel "Interkontinental" (Crown plaza), a pasarele povezuju prvi objekat sa kongresnom dvoranom i sa hotelom.

Originalnog prostorno-kaskadnog rešenja i izrazito organske strukture, kompleks je uspešno ukomponovan u ambijent šireg priobalnog područja. Građen je u kombinaciji armirano-betonske konstrukcije i čeličnih ramova, uz obilnu upotrebu stakla kao fasadnog materijala. Zasnovan je na veoma pročišćenim savremenim, pretežno zakošenim formama staklenih zelenoplavih fasada, dubokih kaskadnih terasa i bašti sa horizontalnim brisolejima, ali i betonskih fasada sa manjim prozorskim perforacijama. U dominantnoj horizontali kompleksa izdvajaju se kubičnim gabaritima kongresno-koncertna dvorana "Sava centra" i hotel.

Sava Centar, Crown Plaza Foto: Nikola Tomić

Centar raspolaže većim brojem sala za konferencije i sastanke, kongresno-koncertnom dvoranom, restoranom, kafe-barovima, prodavnicama, u njemu se nalaze pošta, banke, pres centar, prvobitno ambulanta, štamparija, televizija i drugi sadržaji. Hotel "Interkontinental" (Crown plaza) se pozicijom, arhitekturom, formama i materijalima usaglašava sa ostalim objektima u kompleksu.

Spomenik kulture predstavlja jedinstven kompleks u Beogradu izuzetnih arhitektonsko-urbanističkih vrednosti. Jedan je od najuspelijih i najizražajnijih primera savremene evropske arhitekture 70-ih godina 20. veka i najfunkcionalniji je kongresno-hotelski, poslovni i kulturni centar u Beogradu. Kompleks istovremeno predstavlja i vrhunsko delo arhitekte Stojana Maksimovića. Za ovaj poduhvat glavni projektant i saradnici dobili su Oktobarsku nagradu grada Beograda za arhitekturu 1977. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čiča

    9. april 2021 | 15:23

    Da vas obavestim ekskluzivno... Prevrnuo se pancir sa tri rakete kog Ostružnice... Ali sakrite to...

  • M

    9. april 2021 | 16:18

    Ta vest je već odavno preneta. Propade ti senzacija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA