• 8

Osvanuo mural posvećen patrijarsima Pavlu i Irineju, a još jedan detalj se izdvojio

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam angažovan od grada Sombora da oslikam mural na ovu temu - izjavio je slikar Predrag Radovanović za Telegraf Pop&Kultura

  • 8
Mural, Patrijarh Pavle i Patrijarh Irinej

Mural posvećen partrijarsima Pavlu i Irineju u Somboru autora slikara Predraga Radovanovića Foto: Predrag Radovanović

Grad Sombor sada krasi i jedan veliki i lep mural, koji je posvećen patrijarsima Pavlu i Irineju. Autor ovog umetničkog dela jeste slikar Predrag Radovanović, koji imao pomoć svog asistenta.

Ono što je još izdvaja na muralu jeste i pečat Svetog Save, što nam je i umetnik naveo.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo što sam angažovan od grada Sombora da oslikam mural na ovu temu. Oba patrijarha su bili velike ličnosti, što me je dodatno obavezalo i motivisalo. Trudio sam se da kreiram kompoziciju koja će uz njihove profile reći još nešto o njima i posvedočiti o njihovj životnoj misiji. Izdvoijo bih detalj, pečat Sv.Save koji svedoči o trajanju naše duhovnsoti i o tome da su naši patrijarsi bili dostojni tog nasleđa - izjavio je slikar Predrag Radovanović za naš portal i dodao:

- Svaki mural nosi neku svoju posebnost jer nastaje u različitom okruženju i drugačijim vremenskim uslovima. Ovog puta je bilo prilično zanimljivo jer je vreme diktiralo ritam radova pa su se smenjivali susnežica ,vetar i sunčani intervali. Uprkos tome rad je realizovan za 8 dana a podrška mog asistenta je bila od velikog značaja. Zaista je lep osećaj kada uz svu unutrašnju borbu pri krieranju dobijete podršku prolaznika koji su bili oduševljni što njihov grad dobija mural na ovu temu. Možda su takve rekacije dobar parametar koliko ljudi vole umetnost i koliko im je ona potrebna ,a taj kontakt sa ljudima jeste jedan od većih pokretača nama koji se bavimo ovim likovnim pravcem - ističe Predrag Radovanović i nastavlja:

- I ako nas je pandemija okovala, moram ipak da kažem da je i pokazala vrednost urbane umetnosti koja živi na ulicama i gotovo je jedina uvek bila dostupna ljudima. Naravno ove okolnosti su poremetile neke moje inostrane planove pa sam znatno više okrenut ka Srbiji koja srećom sve više prepoznaje potrebu za muralima i pokazuje da ide u dobrom pravcu. U narednom peridou me očekuje par interesantnih projekata za koje trenutnio primpermam idejna rešenja, a pošto dolazi lepo vreme aktivnosti na "ulici" se povećavaju - navodi slikar i dodaje

- Zahvalio bih se gradu Somboru i ljudima koji su bili uklučeni u relaizaciju projekta. Hvala i vašoj redakciji koja pomno prati i promoviše ovakve kulturne aktivnosti u našoj zemlji - zaključio je Predrag Radovanović.

Pogledajte i kako je nastao mural patrijarsima Pavlu i Irineju u Somboru:

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    Patrijarh Pavle najsvetiji, najveci i najuzviseniji ne samo Srbin i Jugosloven, vec i covek koji je ikada hodao zemljom, posle samog Svevisnjeg na prvom mestu po svim religijskim hriscanskim osobinama i naravno duhovnim i ljudskim ali i svetim, onaj drugi sramota je reci...

  • sasa

    Patrijarh pavle jedan i jedini😢

  • Ivan

    Ne sme se praviti paralela izmedju Pavla i Irineja. To su dijametralno suprotni likovi, koji su iza sebe ostavili dijametralno suprotna duhovna nasledja.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima