Strah i užas pred ranjenom zveri: Čuvena slika na aukciji, početna cena - 45 miliona dolara

U pitanju je umentičko delo kineskog umetnika Ksua Beihonga

  • 0
Slika Roba i lav kineskog modernog umetnika  Ksua Beihonga Foto: Tanjug/AP/Vincent Yu
Slika Roba i lav kineskog modernog umetnika  Ksua Beihonga Slika "Rob i lav" kineskog modernog umetnika Ksua BeihongaFoto: Tanjug/AP/Vincent Yu

Slika pod nazivom "Rob i lav" umetnika Ksua Beihonga iz 1924. godine biće na aukciji 24. maja, a očekuje se da će biti prodata a najmanje 45 miliona dolara, navodi agencija Asošijeted Pres. Tačnije, između 45 i 58 miliona dolara.

Na slici Ksu Beihonga prikazuje roba koji se krije u pećini i lava, a samo umetničko delo je zasnovano na drevnoj rimskoj mitologiji i čuvenim Ezopovim basnama.

- Sam Ksu Beihong jedan je od najvažnijih savremenih umetnika u Kini koji je uticao na generacije mnogih slikara. Ta vrsta posla, te veličine ili takvog prestiža ne pojavljuje se na tržištu tako često  - istakao je Frensis Belin, predsednik aukcijske kuće Kristi u azijsko-pacifičkoj regiji.

Slika Rob i lav kineskog modernog umetnika  Ksua Beihonga Slika Rob i lav kineskog modernog umetnika Ksua Beihonga Foto: Tanjug/AP/Vincent Yu

Inače, Ksu često koristi lava u svojim delima. To je primer njegove vere u uspon kineske nacije. Lav je na ovoj slici ranjen, ali dostojanstven, pravedan i ponosan, što je simbol kineskog duha, saopštila je ta aukcijska kuća.

Slika Rob i lav kineskog modernog umetnika  Ksua Beihonga Slika "Rob i lav" kineskog modernog umetnika Ksua Beihonga Foto: Tanjug/AP/Vincent Yu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA