≫ 

Potpis Sulejmana Veličanstvenog je umetničko delo po sebi

Tuğra je kaligrafski amblem ili potpis sultana Osmanskog Carstva koji se nalazio na svim službenim dokumentima i prepiscima

  • 5
Potpis Sulejmana Veličanstvenog Potpis Sulejmana Veličanstvenog / Foto: MET museum

Ništa nije bilo lako i jednostavno kada su turski sultani u pitanju, pa čak ni njihov potpis. Vladari Osmanskog carstva imali su poseban način na koji su se pisali svoje ime koje je čak i na papiru moralo da prikaže njihov značaj i moć.

Tuğra je kaligrafski amblem ili potpis sultana Osmanskog Carstva koji se nalazio na svim službenim dokumentima i prepiscima. Takođe je bila urezana na vladarov pečat i na novčiće iskovane tokom njegove vladavine. Tuğra bi bila oblikovana početkom sultanove vladavine i dvorski kaligraf bi je iscrtavao na pisane dokumente.

Sulejman Veličanstveni „Sulejman Veličanstveni”, Ticijan ili neki njegov učenik, c. 1530. Foto: Wikimedia/Kunsthistorisches Museum Wien

Prvi put je ovakav potpis počeo da se koristi 1324. godine. Tokom godina forma se razvijala i postajala sve kompleksnija. Uključivala je tri vertikalne linije i dve koncentrične ovalne peljte na levoj strani u kojima je bilo smešteno ime trenutnog vladara, njegovog oca, njegova titula, kao i fraza "večiti pobednik".

Od svih potpisa naročito se izdvaja ona Sulejmana Veličanstvenog, nastao pred kraj njegove vladavine i života.

Taj jedinstveni kaligrafski amblem nije bilo lako ni čitati, a ni kopirati. Stoga je poseban dvorski umetnik bio zadužen za to da dizajnira neukrašenu, standardnu tuğru. Njemu je pomagao dvorski iluminator koji je crtao predivne detalje i crteže na određenim carskim dokumentima. Delikatni dizajn i veoma naturalistički izrađeno cveće u savršenom su skaldu sa harmoničnim linijama kaligrafije, a u efekat se možete uveriti sami.

Cveće deluje kao da je razbacano svuda i nekontrolisano, ali samo na prvi pogled. Sve je na ovom potpisu pod strogom kontrolom. Zlatni prelivi i uvijene linije u desnom delu potpisa daju utisak trodimenzionalnosti i naše oči se bore da shvate koji deo ide ispred, a koji iza.

Lepota i harmonija su bile jedan od ciljeva, ali ne treba zaboraviti da je ovaj potpis jedan od simbola vrlo muškog sveta, sveta koji se vrti oko vladanja, rata i moći koja se sticala na vrlo brutalan i okrutan način.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA