Sučeljavanja dveju kultura na Beogradskoj internacionalnoj nedelji arhitekture (BINA)

Izložba "U NJENIM RUKAMA" traje do 2. maja svakim danom od 14-20h

  • 0
Beogradska internacionalna nedelja arhitekture Foto: Sara Dopuđ

U okviru BINA manifestacije u nedelju 25. aprila otvorena je izložba  "U NJENIM RUKAMA" kustosa mast. inž. arh. Milice Grujić , u organizaciji tima redakcije magazina "ARHITEKTA". Izložba je bila krajnja destinacija uspešne šetnje pod nazivom „Ona se budi“ u istoj koorganizaciji koju je vodila urednica časopisa "ARHITEKTA", doktor arhitekture i urbanizma Marija Cvetinović.

Nakon šetnje, mnogobrojni posetioci kao i sami učesnici šetnje, prisustvovali su otvaranju izložbe "U njenjim rukama", koju je zvanično otvorila suosnivač  i autor projekta BINA, arhitekta Jelena Ivanović Vojvodić, govoreći ispred ove organizacije o temi ovogodišnje BINE – "Beogradska škola stanovanja" i skrenula pažnju na probleme s kojima se struka susreće.

Za kvalitet selekcije su se potrudili predstavnici šangajske škole "RAC Studia" koji su predstavili projektovanje i obrazovanje u arhitekturi kroz žensku perspektivu, dok je radove sprskih studenata, čijoj je selekciji posredovala, predstavila prof. Grozdana Šišović, koja je ujedno govorila na samoj izložbi kako o selekciji  tako i o sebi kao ženi u arhitekturi i mentorstvu.

Na ovoj inspirativnoj i edukativnoj izložbi posetioci su uključeni na jedan interaktivan način, tako što su svoju impresiju, tj. najjači utisak, mogli da prenesu glasanjem putem softvera specijalno osmišljenog za ovaj događaj.

Na otvaranju izložbe  predstavljen je i novi broj časopisa "ARHITEKTA", sa istim nazivom ove celokupne aktivnosti "Ona se budi", koji je simbolično ovaj broj posvetio ženama u arhitekturi i dizajnu. Podsećamo da je ovo prvi dvojezični časopis iz oblasti arhitekture i dizajna na ovim prostorima koji u tom duhu podstiče interkulturalni dijalog ali i doprinosi jačanju lokalnih arhitektonskih inicijativa.

Među zvanicama iz struke i sveta umetnosti i dizajna, kao i svim ljudima koje je ovaj događaj privukao, bio je i bivši ambasador Ujedinjenih nacija, sadašnji ambasador Bosne i Hercegovine, dr Miloš Prica kao i naša poznata glumica Jovana Stević.

BINA

Edukativna međunarodna manifestacija koja se već šesnaesti put zaredom održava kao Beogradska internacionalna nedelja arhitekture pokušaće da nam pruži odgovore na mnogobrojna pitanja koja se godinama provlače kroz sve segmente ove profesije, a neka od njih su: kakav je položaj arhitekture u društvu i svetu danas.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA