Bogat program manifestacije "Muzeji za 10"

Uz pomoć Udruženja "Adligat", u PTT muzeju biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima Dizni junaka

  • 0
Muzej za 10 Muzej za 10 Foto: Tanjug/Rade Prelić

Manifestacija "Muzeji za 10" tokom sedam dana besplatnog programa, od 12. do 18. maja, u 50 gradova širom Srbije ponudiće različite muzeološke sadržaje u 100 muzeja i srodnih institucija.

Prema rečima Slavka Spasića iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, koji je koordinator manifestacije, publiku očekuju izložbe koje se mogu pogledati samo za vreme trajanja manifestacije, autorska i stručna vođenja, kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, projekcije filmova, performansi, promocije knjiga...

Kako je rekao, pripremljen je bogat program, a već večeras Narodni muzej predstavlja izložbu "Pod zlatnim i plavim nebom - ikone grčkih majstora od 15. do 19. veka".

Takođe, na istom mestu biće održana i smotra arheološkog filma i nastup muzičke škole "Eva music", a predviđena su i vođenja kroz stalnu postavku u lapidarijumu u Velikom Barutnom magacinu, kazao je Spasić na predstavljanju manifestacije u Narodnom muzeju.

Osim događaja u Narodnom muzeju u Beogradu, Spasić je izdvojio i program Jugoslovenske kinoteke, koja je, povodom 70 godina od osnivanja, priredila novu stalnu postavku koja obuhvata dragocene eksponate iz predistorije i istorije filma.

PTT muzej je ove godine manifestaciju posvetio deci.

Muzej za 10 Muzej za 10 Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uz pomoć Udruženja "Adligat", u PTT muzeju biće izložena bogata kolekcija poštanskih maraka, sa crtanim likovima Dizni junaka.

Zavod za proučavanja kulturnog razvitka učestvuje u programu manifestacije "Muzeji za 10" sa interaktivnom izložbom "Predeli, stari zanati i umeća - Skrivena baština Srbije", koja će se održati u Galeriji Zavoda.

U Novom Sadu su takođe planirani brojni programi - radionica "Stari zanati za 21. vek" u Novosadskom dečijem kulturnom centru, rođendanska žurka Spomen -zbirke Pavla Beljanskog na Trgu galerija i dramska radionica "Drama u Galeriji" u Galeriji Matice Srpske.

Posebno interesantan je program Muzeja Vojvodine o baki koja je kopajući baštu našla dva pozlaćena rimska šlema.

Arheološki muzej Ðerdapa i Biblioteka "Centar za kulturu" iz Kladova organizuju izložbu "Vekovi Fetislama"

Muzej za 10 Muzej za 10 Foto: Tanjug/Rade Prelić

U Čačku će publika moći da vidi rekonzervirane Rimske terme, a u zrenjaninskom Narodnom muzeju kamernu postavku "carski porcelan iz Beča u Bečkereku" .

Posebnu atrakciju predstavljaće obilazak prvog Unesko geoparka u Srbiji u Nacionalnom parku Ðerdap.

Pomoćnica ministarke kulture i informisanja Danijela Vanušić napomenula je da su izdvajanja za manifestaciju "Muzeji za 10" duplirana.

"Imamo i uvećan broj prijava muzeja na raspisane konkurse Ministarstva i povećali smo izdvajanja za muzeje za skoro 30 procenata u odnosu na 2019. i 2020. godinu", kazala je Vanušić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA