• 0

Manifestacija "Muzeji za 10" u Vojnom muzeju, Muzeju vazduhoplovstva i Galeriji Doma Vojske Srbije

Besplatan obilazak stalne izložbene postavke u Muzeju vazduhoplovstva omogućen radnim danima i u nedelju u vremenu od 9 do 17 časova

  • 0
Muzej vazduhoplovstva

Muzej vazduhoplovstva Printskrin: RTS

Vojni muzej, Muzej vazduhoplovstva i Galerija Doma Vojske Srbije u Beogradu besplatno će otvoriti vrata svim posetiocima tokom manifestacije "Muzeji za 10" koja se od 12. do 18. maja održava pod sloganom „Budućnost muzeja: Nove ideje, nove prakse”.

Posetioce Vojnog muzeja dočekaće stalna izložbena postavka na Kalemegdanu i izložba "Junaci otadžbine, poginuli tokom NATO agresije 1999. godine" u Galeriji u Balkanskoj ulici, svakog dana od 10 do 17 časova, a u subotu 15. maja od 10 do 20 časova.

Besplatan obilazak stalne izložbene postavke u Muzeju vazduhoplovstva omogućen radnim danima i u nedelju u vremenu od 9 do 17 časova, a u subotu 15. maja od 9 do 22 časa. Izložbu "April 41" u Galeriji Doma Vojske Srbije posetioci će moći da obiđu svakog dana tokom trajanja manifestacije u vremenu od od 10 do 22 časa.

Stalna muzejska postavka Vojnog muzeja prikazuje razdoblje dugo 14 vekova – borbe za slobodu od naseljavanja Slovena na Balkan, stvaranja prvih južnoslovenskih srednjevekovnih država, do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka. Susrećući se sa najraznovrsnijim primercima oružja, vojne odeće i uniforme, zastava, odlikovanja, fotografija i umetničkih dela, posetioci mogu da steknu uvid u nacionalnu istoriju i kulturu i u različite tekovine civilizacije koje su se susretale na našim prostorima.

Izložbena postavka "Junaci otadžbine, poginuli tokom NATO agresije 1999. godine" (u Balkanskoj ulici) posvećena je poginulim i nestalim braniocima otadžbine za vreme oružanih dejstava na teritoriji Kosova i Metohije od 10. februara 1998. godine i tokom dvoipomesečne agresije NATO u proleće 1999. godine. Fotografije i lični podaci poginulih i nestalih boraca izloženi su prema jedinstvenom azbučniku.

Stalna postavka Muzeja vazduhoplovstva, smeštena na 6.000 kavadratnih metara, obuhvala gotovo čitav vek avijacije, predstavljen eksponatima od pionirskog perioda do modernog doba. U Muzeju postavljeno je više od 70 originalnih aviona, hidro-aviona, helikoptera i jedrilica, više desetina avionskih motora i druga oprema i delovi.

Izložba "April 41" u Galeriji Doma Vojske Srbije, upriličena povodom osamdesete godišnjice od početka Drugog svetskog rata, podseća kako je u aprilu 1941. godine na surov i nemilosrdan način napadnuta jedna savremena, suverena evropska država, uz katastrofalne posledice po ljudske živote njenih građana i njene tekovine. Na izložbi su prikazani brojni predmeti, fotografije i dokumenta koji svedoče o težini sukoba, snazi volje naroda i sudbinama pojedinaca. Među eksponatima su i delovi aviona korišćenih u borbama nad Beogradom i drugim mestima Jugoslavije, lični predmeti jugoslovenskih pilota i drugih pripadnika jugoslovenske vojske koji su herojski branili svoju otadžbinu. Izložba je nastala u saradnji Muzeja vazduhoplovstva, Vojnog muzeja, Vojnog arhiva i Medija centra „Odbrana”, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Manifestacija "Muzeji za 10" nacionalna je muzejska inicijativa, najveća u Srbiji i jedinstvena u Evropi, koja se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u našoj zemlji održava sedmi put. Više od 90 muzeja i srodnih institucija širom Srbije, ove godine učestvuju na manifestaciji koja za vreme svog trajanja od 12. do 18. maja, obeležava Evropsku noć muzeja (15. maj), Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima