≫ 

Slike velikih srpskih slikara ostaju u vlasništvu grada: Muzej grada Beograda otkupio dela

Vredna umetnička dela srpskih slikara ostaju u vlasništvu Beograđana

  • 0

- Slike su prodate za 33 miliona dinara a grad će se boriti da ipak otkupna cena bude vraćena na početnu od 10,5 miliona - istakao je Goran Vesić.

Aukcija umetničkih dela koja se nalaze u fundusu "Jugoeksporta", održala se danas 11 sati u "Agenciji za licenciranja stečajnih upravnika".

U pitanju je kolekcija od 148 umetničkih slika iz "Jugoeksporta", koji je u stečaju. Prodaja je oglašena za 10. 421. 000 dinara, iako je procenjena vrednost bila 20 miliona. "Jugoeksport" je bila jedna od najmoćnijih firmi bivše Jugoslavije i kupovali su mnogo slika. Oni su 1973. sa Muzejem grada Beograda zasnovali legat grada i legat "Jugoeksporta" i u tom legatu se nalazi 47 vrednih slika. Sa stečajem "Jugoeksporta" neko je odlučio i da preproda umetnička dela.

Licitacija se održala uprkos tome što je zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić pozvao stečajnu upravnicu "Jugoeksporta" da licitaciju otkaže.

- Zahtevi Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda, za odlaganje prodaje umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport, odbijeni su - obavestio je na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelinka Beograda Goran Vesić.

Vesić je pozvao sve medije da dođu na licitaciju kako bi se uverili hoće li ove vredne slike ostati u našim muzejima ili će se preprodavati u inostranstvu.

- Molim vas da ove slike ostavite u našim muzejima. Ako ne zbog nas koji danas živimo ovde tada zbog generacija koje dolaze. Ovo je 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji. Niko do sada nije digao glas, a kulturno blago našeg naroda prodaje se u bescenje po belom svetu. Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija - napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Podsećanja radi, na nedavno održanoj konferenciji za štampu povod licitacije umetničkuih slika, Vesić je izjavio - Grad Beograd će učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da vredna umetnička dela, 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti, ostanu u vlasništvu građanki i građana Beograda. Borićemo se svim sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje - izjavio je tom prilikom zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Muzej grada Beograda predstavljali su ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i Goran Vesić.

Video: Slike velikih srpskih slikara su nacionalno blago: Borba protiv prodaje umetničkih dela!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA