≫ 

Poslednja plovidba faraonovog broda: Barka čuvenog Keopsa prebačena iz Gize u Veliki egipatski muzej

Bilo je potrebno 48 sati da se ovaj drevni brod od kedrovine, dugačak 42 metra i težak 20 tona, preveze na odredište

  • 2
brod farona keopsa, egipat Foto: Tanjug/Egypt's Tourism and Antiquities Ministry via AP

Brod iz perioda egipatskog faraona Keopsa nazvan Solarni, drevno plovilo staro oko 4.600 godina, danas je prebačen iz Gize u Veliki Egipatski muzej.

- Solarni brod je prebačen u okviru akcije zaštita i očuvanje najvećih i najstarijih artefakata izrađenih od drveta u istoriji čovečanstva i s ciljem da se oni sačuvaju za buduća pokoljenja - navodi se u saopštenju Ministarstva turizma i kulturnog nasleđa Egipta, prenosi Rojters.

Bilo je potrebno 48 sati da se ovaj drevni brod od kedrovine, dugačak 42 metra i težak 20 tona, preveze u Veliki Egipatski muzej.

Solarni brod faraona Keopsa je transportovan u jednom komadu, unutar metalnog kontejnera sa vozilom na daljinsko upravljanje koje je uvezeno posebno za ovu operaciju, izjavio je Atef Moftah, rukovodilac ovog projekta.

Keops je bio drugi faraon Četvrte dinastije, poznat po tome što je naredio izgradnju čuvene Velike Keopsove piramide u Gizi, a njegovo ime Knum-Khufvi na staroegipatskom jeziku znači Bog Keops Štiti.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • R9

    8. avgust 2021 | 15:38

    A mi na Vinci napravili deponiju , potopili lepenski vir i srusili zrnov da bi sagradili onaj mauzolej...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA