Ministarka kulture Maja Gojković: "Krađa i preprodaja slika su jako unosan posao"

- Zajedno smo radili na tom slučaju sa Ministarstvom unutrašnjaih poslova - rekla je ministarka kulture

  • 6
Zaplenjena slika Paje Jovanovica Slika "Stražar" Paje Jovanovića Foto: Uprava carina

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, povodom pokušaja prodaje ukradene slike "Blagoveštanski sabor" Vlaha Bukovca i zaplene slike "Stražar" Paje Jovanovića na aerodromu "Nikola Tesla", istakla je danas da je reč o dva različita slučaja.

- Slika Paje Jovanovića je kupljena u Austriji na legalan način, postoje papiri i zna se ko je kupac. Prema mojim saznanjima, kupac te slike ima nameru da je pokloni Srbiji. Ministarstvo kulture i informisanja će odrediti kojem će to muzeju biti poklonjeno. U međuvremenu nas je iznenadio pokušaj da se tako vredan artefakt prenese preko granice na taj način - kazala je Gojković gostujući na Tanjug televiziji.

Ona je izrazila nadu da će se sve uskoro rešiti i da će poštovaoci umetnosti imati priliku da vide sliku Paje Jovanovića.

Kada je reč o pronalaženju slike Vlahe Bukovca, Gojković je navela da je Ministarstvo kulture i informisanja aktivno učestvovalo u pronalaženju tog vrednog artefakta.

- Zajedno smo radili na tom slučaju sa Ministarstvom unutrašnjaih poslova. Sve je pomalo podsećalo na neki film, jer se nije lako suočiti sa realnošću u kojoj su krađa i preprodaja slika jako unosan posao - kazala je ministarka.

Navela je da je cela akcija morala da bude pod velom tajne zbog osetljivosti slučaja, u kojem su se našli vrlo vešti ljudi koji godinama preprodaju artefakte na crnom tržištu.

- Slika Vlahe Bukovca se nalazi u Cirihu, u stanu jednog od krijumčara umetnina. Bile su dve paralelne akcije policije u Cirihu i Beogradu. Nađene su neke umetnine u Beogradu za koje treba da utvrdimo kako su došle u posed tih preprodavaca artefakta. Interesantno je da su oni obilazili muzeje po Vojvodini i nudili sliku koja je ukradena još 1993. godine - rekla je Gojković.

Blagoveštenski sabor slika 1861 Vlaho Bukovac Foto: Mokrin.org

Kako kaže, postoji još nekoliko sličnih slučajaeva koji su pod obradom Ministarstva unutrašnjih poslova, jer nestaju slike iz naših muzeja.

- Od kako sam u Ministarstvu kulture i informisanja, inisistiram da se pronađu svi nestali artefakti, pa i oni iz Muzeja primenjene umetnosti gde se krađa odigrala pre tri godine - rekla je ona, navodeći da su "inspektori MUP-a locirali državu u kojoj bi mogli da se nalaze ti artefakti".

Podsetila je da su neki ukradeni artefakti iz Muzeja Jugoslavije pretopljeni u zlato.

Ministarka je istakla da se na našoj teritoriji pronalaze ukradeni artefakti i iz drugih država.

- Doćiće nam uskoro eksperti iz Turske da utvrde da li su neki od njihovih nestalih umetničkih predmeta sa arheoloških nalazišta nalaze u Srbiji - najavila je Gojković.

Prema njenim rečima, revizija umetničkih zbirki po muzejima je delimično izvršena.

- Pokrenula sam taj dugi proces odmah po dolasku u Ministarstvo kulture i informisanja. Najveći muzeji još nisu završili taj posao jer poseduju zbirke od po 10.000 artefakata - kazala je Gojković.

Maja Gojković Maja Gojković Foto: ATA images

Naglasila je da su neki direktori institucija smenjeni zbog lošeg gazdovanja kulturnim nasleđem Srbije.

- U jednom muzeju će nova direktorka sprovesti reviziju umetničke zbirke, ali i proveru autentičnosti artefakata, jer postoje glasine da nedostaju originali iz te institucije - rekla je Gojković.

Model Mađarske u kojem postoje Agencije za kulturno nasleđe, za Gojković predstavljaju dobar okvir za evidenciju umetnina u vlasništvu Srbije.

- Te agencije aktivno učestvuju u povraćaju umetnina u maticu, bez obzira da li su te umetnine ukradene ili se nalaze na različitim aukcijama. Formiranjem takve agencije u Srbiji, bio bi formiran i poseban fond za otkup naših umetnina na aukcijama. Takav fond se sada nalazi u Ministarstvu spoljnih poslova i nedavno smo uspeli da otkupimo neke predmete koji su pripadali kraljici Nataliji Obrenović. koje će uskoro biti prikazani javnosti u Srbiji -  kazala je Gojković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂

    16. avgust 2021 | 16:48

    Ajde?

  • Zeljko

    16. avgust 2021 | 18:13

    a jel' ima nesto da se ona ne razume??

  • Тодорић

    16. avgust 2021 | 17:30

    Наравно...уз лопове није могуће задржати наслеђе,јер тужилаштво,полиција и суд,не поступају.Била сам богата,док ме неко није покрао за уметничка дела оца и мајке.Под заштитом УНЕСКО-а...наши- НИШТА

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA