≫ 

Milunka Savić u Jagodini: Muzej voštanih figura bogatiji za još jedan eksponat

Nosilac je ordena Legije časti, Karađorjeve zvezde sa mačevim i jedina žena nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zatnom palminom granom...

  • 1
Muzej voštanih figura, Milunka Savić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Muzej voštanih figura u Jagodini, jedini u Srbiji i šesti u Evropi, bogatiji  je od danas za još jednu, 30. voštanu fuguru u stalnoj postavci - srpsku heroinu Milunku Savić.

Figuru, rad vajara, slikara i kostimografa Marijane Pejkić, Ljiljane Vojvodić, Snežane Simonovivh i Tatjane Stajić, otkrili su u Muzeju  u 11.00 sati gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i jedna od autorki Marijana Pejkić.

Reč je o srpskoj heroini Velikog rata (1890-1973), ženi koja je najviše odlikovana u istoriji srpskog ratovanja. Krila je grudi, pretvarajući se da je muškarac da bi se borila za Srbiju.

Nosilac je ordena Legije časti, Karađorjeve zvezde sa mačevim i jedina žena nosilac francuskog odlikovanja Ratni krst sa zatnom palminom granom...

Bila je ranjena četiri puta, njateže u Drugom balkanskom ratu, kada je otkriven i njen pol.

Muzej voštanih figura u Jagodini otvoren je 2008. godine, a godišnje ga poseti oko 50.000 turista, uglavnom školskih ekskurzija.

Za starije posetioce, ajinteresantnija je figura predsednika Ruske Faderacije Vladimira Putina, a za mlađe - najboljeg tenisera sveta Novaka Ðokovića, rekli su Tanjugu zaposleni u muzeju.

U muzeju su uz figure izloženi orginali i replike oružja, kopije retkih knjiga, makete nekih manastira, ratne zastave i drugi predmeti iz vrema u kom su živeli radili i stvarli. Tu su i kočije kralja Milana od ružinog drveta, njegov poklon manastiru Jošanica kod Jagodine.

Figura Ðokovića postavljena je 2012. a Putina 2016. godine. Tu su i nedavno postavljene predstave - Tita u novoj zradi, bivšeg i sadašnjeg egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i Abdulaha Fataha Sisija, Vuka Bojovića...

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA