≫ 

Pitali smo gradonačelnika Novog Sada za detalje o muzeju Đorđu Balaševiću: Gde će se biti "Atelje snova"

Muzej posvećen Đorđu Balašević neće biti klasičan muzej, ni zgrada, već će biti platforma koja će se stalno menjati

  • 8

Muzej posvećen Đorđu Balaševiću neće biti klasičan muzej, ni zgrada, već platforma koja će se stalno menjati, otkriveno je nedavno na predstavljanju idejnog rešenja, uz devet sveća na torti, za deveti rođendan Đoletove unuke Simone i uz ostale članove porodice Balašević.

- Očekuju nas razgovori sa Pokrajinom i Univerzitetom, koji su vlasnici placa u Univerzitetskom parku, kako bismo što pre rešili imovinsko – pravne odnose - rekao je za Telegraf.rs gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Kazao je da će grad finansirati ceo projekat i Novi Sad će biti vlasnik tog muzeja, a upravljaće njime zajedno sa Fondacijom Balašević.

Koncert Đorđe Balašević Novi Sad maj 2012. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Inače, postoji načelna spremnost da u projektu učestvuje i Vlada Srbije - dodao je.

Iako je predstavljanje idejnog rešenja izazvalo burne reakcije javnosti i podeljena mišljenja, Vučević nam je potvrdio da će se muzej nalaziti na posebnom mestu i da će biti ispunjena želja porodice.

- Muzej će se nalaziti tamo gde je i želja porodice, na mestu koje nosi mnogo simbolike kada je pitanju život i rad velikog umetnika - u Univerzitetskom parku - izjavio je Vučević.

Muzej posvećen Đorđu Balašević neće biti klasičan muzej, ni zgrada, već će biti platforma koja će se stalno menjati. Naime, izgledaće kao otvorena kutija poklona, a ono što je zanimljivo 11 soba koje će nositi imena Balaševićevih pesama i u kojima će posetioci čak moći da prespavaju, jer će muzej raditi 24 časa.

Koncert Đorđe Balašević Novi Sad maj 2012. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

I krov muzeja će biti poseban, pošto će biti izgrađena kupola kroz koju će posetioci iz jedne od soba posmatrati Mesec. Prizemlje će biti povezano sa parkom u kojem će biti posađeno drveće i cveće koja je Balašević opevao u svojim pesmama.

- I omogućiće ti da na neki način uđeš unutra i budeš u pesmi i to su jedine fiksne prostorije muzeja koje se neće tako često menjati, donji deo muzeja se menja i u sredini je ta velika projekcijska sala - rekao je Vasa Perović, arhitekta.

Video: Odlazi cirkus iz našeg malog grada: Novosađani se oprostili od Đorđa Balaševića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    7. januar 2022 | 18:57

    Porodica umislila da je on Nikola Tesla pa da ga sleduje muzej......šta će izložiti u njemu......svu onu hranu što je pojeo u pesmi.......

  • Zeljko ex JSO

    7. januar 2022 | 19:25

    E Srbijo,na šta si pala da zabavljaci:pevaljke,pevači i starlete vode glavnu reč?!

  • Gari

    7. januar 2022 | 20:42

    Koga si pitao da našim parama podižeš mauzolej? Valjda se to stavlja na javnu raspravu da se i drugo mišljenje čuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA