≫ 

La Sagrada Familia: Zašto je Gaudijevo remek-delo i mit, i moćna politička igračka

Ovo je nezaobilazna destinacija u Barseloni

  • 0
la sagrada familia Foto: Pavol Svantner/Unsplash

Remek-delo Antonija Gaudija, Sagrada Familia, krajem prošle godine približila se svom konačnom završetku. Druga najviša kula na katedrali u Barseloni zvanično je otvorena osvetljavanjem gigantske Vitlejemske zvezde, čime se označio ulazak u završnicu radova.

Nakon 140 godina izgradnje, ovo je prva od šest kula koja je završena, ali mnogi nisu srećni što je kraj radova na pomolu.

la sagrada familia Foto: Wiwid Kuntjoro /Unsplash

Sagrada Familia bila je predmet kontroverze mnogo pre nego što je Gaudi i unajmljen da je projektuje 1883. godine, da bi se do današnjeg dana pretvorila s jedne strane u mit, a sa druge u igračku i sredstvo različitih političkih pokreta i ideoloških kampanja.

Katedrala je poručena 1881. od strane filantropa i knjižara Jozefa Marije Bokabele kao iskupiteljski hram – mesto kajanja – posvećen kultu Svete porodice (dete Isus, njegova majka, Devica Marija i njen muž, Sveti Josif).

Propadanje španskog kraljevstva u 19. veku dovelo je do snažnih ideoloških i političkih debata širom Španije. Кrajem 1870-ih pojavili su se levičarski i anarhistički pokreti, protiv kojih je Bokabela nameravao da se izbori novom bazilikom.

S tim ciljem 1882. godine on je kupio zemljište neposredno izvan gradskog okruga Ešampl. Stvorio je fondaciju za upravljanje radovima i imenovao arhitektu Franciska de Paula Vijar i Lozana. Želeli su zdanje u stilu preporoda gotike.

la sagrada familia Foto: Bernard Hermant/Unsplash

Lozano je, međutim, uspeo da završi samo temelj zgrade i kripte pre nego što su javna neslaganja oko njenog sistema izgradnje i finansija navela fondaciju da zatraži od Gaudija da preuzme.

Gaudi je uskladio svoje dizajne sa Bokabelinim idealima i desničarskim političkim i ideološkim pokretima koji su se širili Кatalonijom u to vreme. On se osvrnuo na lokalni planinski lanac Montserat - koji se nalazi u unutrašnjosti Barselone - u svom radikalnom novom dizajnu za skulpturalnu masu zgrade.

Antoni Gaudi Antoni Gaudi / Foto: Pau Audouard Deglaire

Takođe je predložio da se crkva izgradi kao niz pojedinačnih fasada, od kojih je svaka puna pažljivo uređenih baroknih skulptura. Na ovaj način, čak i dok je bila u izgradnji, bazilika bi posetioce upućivala na katoličke vrednosti povezane sa Svetom porodicom.

Rađa se mit

Do ovog trenutka, Liga Katalanista, glavna desničarska, nacionalistička partija u Кataloniji, Gaudija je doživljavala kao autsajdera. Njeni lideri su Gaudijevu arhitekturu označili kao odvratnu. Ali kako je postajao sve popularniji, a njegovo delo sve moćnije, Sagrada Familia se pojavila kao korisno sredstvo za širenje desne poruke.

Liga je počela da predstavlja Gaudija kao „genija Кatalonije”, tvrdeći da je njegova bazilika klasični hram koji pripada svim Кataloncima. Pozvali su javnost da finansijski doprinese izgradnji svetinje, ističući da će na taj način kupiti oprost.

la sagrada familia Foto: Ken Cheung/Unsplash

Кada je Gaudi preminuo 1926. godine, Barselona je bila u centru anarhističkih i levičarskih pokreta u Evropi. Godine 1936, kada je izbio Španski građanski rat, anarhističke grupe su uništile gradilište. Gaudijev atelje je spaljen, a svi crteži i modeli - uništeni.

Izgradnja se nastavlja nakon rata, ali istovremeno rađa i mit o Gaudiju. U nedostatku planova i arhivskog materijala izgubljenog u požaru, arhitekte i istoričari su počeli da tumače Gaudijeve ideje tako da odgovaraju njihovim sopstvenim planovima. Godine 1964. međunarodna grupa arhitekata i intelektualaca pozvala je da se radovi na bazilici obustave. Većina njih je osudila kvalitet ovih post-Gaudijevih dodataka.

Turistička destinacija

Turizam je sve više opteretio lokaciju, a mesna udruženja takođe se žale zbog nedostatka urbanističkih dozvola i plaćanja naknada za građevinsku dozvolu. Upisivanje bazilike u okolni urbani kontekst ostaje primarni izazov.

APTOPIX Spain Virus Outbreak Joan Mateu

Da bi se izgradila glavna fasada hrama i njegovo stepenište, predviđeno je da se sruši niz stambenih blokova, kako je definisano u jedinstvenim uslovima zakupa pod kojima su izgrađeni tokom druge polovine 20. veka. U to vreme je završetak hrama izgledao predaleko u budućnosti. Sada, sa određenim datumom završetka - neposredno pre izbijanja pandemije - za 2026. godinu, to je veoma stvaran problem.

Sve dok kovid 19 nije zaustavio industriju, rastući broj posetilaca obezbedio je ogroman i stalan tok prihoda za nastavak izgradnje. Samo 2019. katedralu je posetilo 4,5 miliona ljudi.

Pandemija je, naravno, postala velika prepreka. Broj posetilaca je pao na samo 810.000 u 2020, a radovi na crkvi su obustavljeni do 2024. Međutim, ako nam istorija crkve išta govori, Sagrada Familia će se privesti svom kraju. Postala je mit kome se ravna samo mit o njenom tvorcu, Gaudija. I kao svaki mit, on je neprobojan za istorijske činjenice.

Video: Božanstveni prizor: Pravoslavna katedrala blista u snegu, Sovjeti su joj se divili

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA