Narodni muzej će predstaviti rekonstruisanu sliku "Krunisanje cara Dušana" Paje Jovanovića

Iz Narodnog muzeja je navedeno da su na dugotrajnost restauratorskog procesa "uticale pre svega dimenzije slike ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile"

  • 0
Proglašenje Dušanovog zakonika, Paja Jovanović, Car Dušan, Srednjovekovna Srbija, Istorija Srbije, Istorija Srba, Srpska istorija, Dinastija Nemanjić, Nemanjići „Proglašenje Dušanovog zakonika” (pogrešno: „Krunisanje cara Dušana”), Paja Jovanović, 1900. Ovo se možda radi o replici te slike. Foto: Wikimedia Commons / Public domain / Ранко Николић

Narodni muzej u Beogradu saopštio je danas da će povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije nakon obimnih radova na konzervaciji i restauraciji predstaviti monumentalno delo slikara Paje Jovanović "Krunisanje cara Dušana".

"Obeležavajući Dan državnosti predstavljanjem monumentalnog remek dela koje živopisanom plenerističkom tehnikom jezgrovito predstavlja vojnu i političku snagu iznova ćemo se podsetiti trajnih umetničkih vrednosti i preglaštva muzejskih stručnjaka", navode iz Narodnog muzeja.

Jovanovićeva (1859-1957) slika poznata i kao "Proglašenje Dušanovog zakonika" biće predstavljena medijima 11. februara Narodnom muzeju kada će članovi restauratorskog tima objasniti pojedinosti o konzervaciji i restauraciji najmonumentalnije slike koja se čuva u toj ustanovi.

Kompozicija veličine preko 20 kvadratnih metara koja prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine naslikana je kao porudžbina Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

"Slika je dobila zlatnu medalju i mnogo laskavih priznanja, a do koje mere je ovo remek-delo bilo cenjeno i traženo, govori i podatak da je sve do poznih godina života Jovanović temu krunisanja cara Dušana slikao u više navrata", kaže se u saopštenju.

Iz Narodnog muzeja je navedeno da su na dugotrajnost restauratorskog procesa "uticale pre svega dimenzije slike ali i sveobuhvatne analize tehnike i slikarskog postupka, koje su mu prethodile".

"U saradnji sa Tehnološko-metalurškim i Hemijskim fakultetima u Beogradu, stručnjaci Narodnog muzeja ispitali mehanička svojstva platna i način njegove pripreme za slikanje kako bi precizno bio proračunat inovativan način zatezanja slike, prvi put primenjen u Srbiji", kaže se u saopštenju.

Kako je istaknuto, analitički pristup konzervatora otkrio je i sasvim originalan postupak prepariranja platna, koji je dopunio znanje o Jovanoviću kao slikrskom tehnologu koji je vešto manipulisao materijalima kako bi postigao likovne vrednosti prema svojoj umetničkoj zamisli i želji naručioca kralja Milana Obrenovića.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA