• 0

Od mamuta do poznate slike Paje Jovanovića: Eksponati Muzeja grada Beograda mogu se videti i preko aplikancije

Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici će moći da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu

  • 0
Digitalni Muzej grada Beograda

Foto: Live View Studio

Beograđani i gosti grada će od marta 2022. godine biti u prilici da uz pomoć aplikacije, na različitim lokacijama u prestonici vide značajne istorijske eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i saznaju nešto o njima.

Projekat „Digitalni Muzej grada Beograda“ će kroz aplikaciju proširene stvarnosti na savremen i inovativan način prikazati javnosti značajne eksponate koje čuva Muzej grada Beograda i približiti joj bogatu istoriju Beograda.

Pomoću aplikacije, putem telefona ili tableta, korisnici će moći da dožive interakciju sa virtuelnim eksponatima na različitim lokacijama u gradu.Tehnologija proširene stvarnosti omogućiće im da vide stvarnost obogaćenu kulturnim sadržajima i multimedijalnim informacijama, odnosno da saznaju nešto više o istoriji Beograda i vide predmete kao što su Makrinova glava iz Antičkog doba, Minim novčić iz gvozdenog doba ili da sretnu mamuta, fosile i Vinčansku figurinu iz praistorije na ulicama Beograda.

Na stepeništu ispod Brankovog mosta, moći će da se vide mamut i maketa prvog električnog tramvaja u Beogradu. Kod Kapije Karla VI na Kalemegdanu, uz pomoć aplikacije moći će da se vide planovi Beograda iz 17. i 18. veka, a kod Česme Mehmed-paše Sokolovića Beogradsko četvorojevanđelje. Na zgradi Narodne banke aplikacija će nam prikazati Portret kraljice Marije Karađorđević Paje Jovanovića iz 1929. godine, a na zgradi SANU-a Kosovka devojka Uroša Predića iz 1919. godine. Bista cara Makrina moći će da se vidi na zgradi Filozofskog fakulteta na Studentskom trgu, a još jedna slika Paje Jovanovića, Krunisanje cara Dušana, na Terazijama u prolazu Bezistan.

Osnova koncepta je digitalizacija i virtuelni izlazak sadržaja iz zbirke Muzaja grada Beograda u javni prostor, kreiranje interaktivne postavke i predstavljanje eksponata u proširenoj i virtuelnoj stvarnosti kroz upotrebu novih medija i inovativnih rešenja za promociju kulturnog nasleđa Beograda.

Projekat realizuje Live View Studio uz podršku Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA