≫ 

Nije učenik, ipak je učitelj: Posle 3 decenije zabune, ispostavilo se da je sve vreme bio - Rembrant

Sada vrednost slike može da skoči na dvocifren milionski iznos

  • 0
Landscape with Arched Bridge Foto: Profimedia/Annette Riedl/AFP

Berlinska Galerija slika je definitivno utvrdila da je autor dela iz 1638. iz njenog fonda Rembrant, a ne njegov učenik Govert Flink, kako se mislilo više od poslednjih 30 godina. Galerija je tako na neki način iznova otkrila sliku "Pejzaž sa lučnim mostom" velikog holandskog majstora.

Platno će biti deo izložbe "Dejvid Hokni - dijalog pejzaža" sa otvaranjem 9. aprila. Stoga je Katja Klajnert (Kleinert), kustos za holandsku i flamansku umetnost XVII veka u Galeriji slika, ponovo detaljno analizirala.

Na osnovu promena i ispravki tokom slikanja je utvrdila da je autor Rembrant. U vreme poslednje analize 1989. stručnjaci nisu raspolagali današnjom tehnologijom. Tada su "Pejzaž sa lučnim mostom" pripisali Flinku.

Dagmar Hiršfelder (Hirschfelder), direktorka Galerije slika koja drži 20 Rembrantovih dela, kaže da je slikarev Pejzaž sa kamenim mostom u jednom amsterdamskom muzeju veoma slično komponovan i izraćen.

- Često postoje parovi slika gde imate utisak da je pokušavao da uradi isto na drugačiji način. Snažna dorada "Pejzaža sa lučnim mostom" isto je u skladu sa Rembrantovim karakterom.

Hiršfelderova, koja je i sama poznavalac Rembranta, kaže da stručnjaci Galerije slika ni najmanje ne sumnjaju da je Rembrant autor "Pejzaža sa lučnim mostom".

Kako procenjuju, vrednost slike može da skoči na dvocifren milionski iznos. To je, međutim, relevantno samo cifra za osiguranje, jer Galerija nema nameru da prodaje, nego samo da je pozajmljuje za druge izložbe.

(Telegraf.rs/DPA/B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA