≫ 

Madridski muzej Prado napravio izložbu gde možete da osetite miris slike čuvenih flamanskih majstora

Inspirisan njegovim opojnim vizuelnim prikazima, Alehandro Vergara, šef flamanskog slikarstva Prada, imao je ideju prošlog leta

  • 0
Muzej Prado, Španija Muzej Prado Foto: Profimedia/Alamy/ David R. Frazier Photolibrary, Inc

Muzej Prado omogućiće posetiocima da udahnu mirise 10 različitih predmeta na slici slikara Jana Brojgela Starijeg i Pitera Pola Rubensa "Čulo mirisa", u okviru nove izložbe.

Italijanski kardinal iz 17. veka Federiko Boromeo bio je toliko impresioniran radom slikara Jana Brojgela Starijeg da je jednom pisao umetniku, izjavivši da može da oseti miris samog proleća u sitnim laticama i listovima koji su cvetali iz četkice flamanskog majstora.

Četiri stotine godina kasnije, posetioci koji na neki način mogu da dožive ovakvo iskustvo, mogu se uputiti u muzej "Prado" u Madridu da napune svoje nozdrve mirisima koji prožimaju Brojgelovu sliku "Čulo mirisa" iz 1617-18.

Za svoju najnoviju izložbu, muzej je angažovao usluge kustosa, istraživača - i parfemske kuće Puig - da ponovo kreiraju mirise 10 od mnogih predmeta koji se pojavljuju na Brojgelovom remek-delu.

Slika prikazuje prelepu baštu u kojoj obiluju biljke i cveće,  zatim paunovi koji hodaju, do piknika i zamoraca. Brojgel je obezbedio floru i faunu, dok je Piter Pol Rubens, koji je isto pripomogao ovom delu, doprineo alegorijskim figurama.

Inspirisan njegovim opojnim vizuelnim prikazima, Alehandro Vergara, šef flamanskog slikarstva Prada, imao je ideju prošlog leta.

- Neko vreme sam razmišljao naglas i vodio različite razgovore sa prijateljima i kolegama pre otprilike godinu dana i došli smo na ideju da se fokusiramo na čulo mirisa i da proizvođač parfema radi na slici, identifikuje šta je na njoj i stvori 10 mirisa - rekao je Vergara.

The Sense of Smell, Jan Brueghel the Elder, Rubens Slika "Šesto čulo" jana Brojgela Starijeg i Pitera Pola Rubensa Foto: Profimedia/ AKG/Joseph Martin

Kada su istraživači identifikovali 80 različitih biljnih i cvetnih vrsta koje se vide na slici, Gregorio Sola, Puigov stariji parfimer, počeo je da kreira neke od njihovih mirisa.

Plodovi njegovog rada mogu se probati iz četiri difuzora i nalaze se u prostoriji 83 muzeja Prado, isporučujući svoje pažljivo kalibrisane parfeme na dodir ekrana. Pored jasmina, ruže, narda, smokve, cveta narandže, narcisa, buketa ruža, jasmina i karanfila, tu su i iris – i dečije rukavice sa mirisom ambera.

Prema Vergari, "čudna, inovativna izložba" ima za cilj da upozna posetioce sa minijaturnim svetom Brojgela i sa mirisima prošlih vekova.

- Brojgel je fenomenalan, ali se mnogi ljudi ne fokusiraju na njega, a razlog za to je što slika u veoma malim razmerama, što otežava kada hodate kroz muzej - rekao je kustos, piše "The Guardian".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA