Američki fotograf Harvi Lojd preminuo u Beogradu

- Ostaće upamćen po svojoj fotografiji i putovanju preko milion i po milja oko sveta u foto misijama na sedam kontinenata - navodi se u statusu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu

  • 0
fotograf, foto aparat Foto: Unsplash/Trevor Brown

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji objavila je da u Beogradu preminuo fotograf Harvi Lojd u 95. godini.

- Ambasada Sjedinjenih Američkih Država izražava najdublje saučešće porodici nagrađivanog američkog fotografa avanture i putovanja Harvija Lojda koji je preminuo u Beogradu u 95. godini. Ostaće upamćen po svojoj fotografiji i putovanju preko milion i po milja oko sveta u foto misijama na sedam kontinenata - navodi se u statusu ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Harvi Lojd se rodio 1926. godine i bio je vodeća figura u apstraktnom ekspresionističkom fotografskom pokretu "Breaking the Light".

Poznat je i po svojoj realističkoj i apstraktnoj fotografiji. Lojd je učio od legendarnog Alekseja Brodoviča. Lojdova fotografija obuhvata niz realističnih stilova, od reklamiranja do fotografije iz vazduha, pa do fotografije prirode i društvene fotografije. Takođe, koristio je u novije vreme apstraktne stilove.

Harvi Lojd je tokom svog života dobio brojne nagrade, kao što su: Zlatna medalja Asocijacije za putovanja Pacifika za fotografiju Kine, Zlatne i srebrne medalje Kluba umetničkog direktora za reklamnu kampanju Royal Viking Line, CINE nagrada Zlatni orao, Mercurio d'Oro sa Venecijanskog festivala industrijskog filma za Portret železnice, Srebrni nakovanj Američkog društva za odnose sa javnošću za fotografisanje dobrovoljnih starijih nastavnika, Velika nagrada—foto eseji nemačkog časopisa Bilderzeit.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA