≫ 

Izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“ od 4. do 24. maja

Autor fotografija je arhitekta Nemanja Bogdanović koji je putujući poslednjih desetak godina po Italiji

  • 0
Izložba fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“ Foto: Promo

Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa kompanijom “Rudnik i flotacija – Rudnik” i Kulturnim centrom Gornji Milanovac predstavlja izložbu fotografija „Italija kakvu još niste upoznali“

koja će biti otvorena za posetioce od 4. do 24. maja 2022. godine u Domu kulture “Vojislav Ilić” na Rudniku.

Autor fotografija je arhitekta Nemanja Bogdanović koji je putujući poslednjih desetak godina po Italiji ovekovečio telefonom njene znamenitosti, svakodnevicu i nezaboravne trenutke. Obišao je više stotina

mesta u osamnaest od dvadeset regija ove zemlje, prešao put dug oko trideset hiljada kilometara i načinio više hiljada fotografija pametnim telefonom od kojih će odabrane biti predstavljene na ovoj izložbi.

Odabir fotografija prikazuje Italiju, zemlju izuzetne lepote sa 50 kulturnih i 5 prirodnih lokaliteta na listi svetske baštine Unesko, viđenu očima srpskog fotografa.

Od Venecije, Verone, jezera Garda i Komo, Milana, Pijemonta, Đenove, preko Bolonje, Firence, čarobne Toskane, zelenog srca Italije – Umbrije, zatim Večnog grada i regije Lacio do nekadašnje Evropske prestonice kulture Matere, bajkovitog Alberobela i Sicilije. Prirodne lepote, arhitektonska remek-dela, kulturne i umetničke manifestacije, gastronomija ovekovečeni su na Bogdanovićevim fotografijama kojima se nada da će posetiocima izložbe preneti bar delić onoga što je on doživeo tokom svojih putovanja po ovoj prelepoj zemlji.

Predstava „Ono kad imaš 14 godina“

Polaznici Dramske radionice Kulturnog centra u sredu, 4. maja 2022. godine u Velikoj sali izvešće predstavu „Ono kad imaš 14 godina“. Predstava je nastala improvizacijama na temu rodne ravnopravnosti

i položaja tinejdžera u savremenom društvu. Inspirisana knjigom „Furam feminizam“ grupe autorki. polaznici Dramske radionice su dali svoj lični pečat i na duhovit način dotakli neke teške teme.

Realizaciju predstave pomogli su Slađana Popov i Valentina Nađ. Početak predstave je u 19 sati.

Druga repriza predstave "Dr Šuster" (četvrtak, 5. maj 2022)

U čast Dragoljuba Draška Obrenovića, Milanovačko pozorište je ponovo na scenu postavilo legendarnu predstavu Dušana Kovačevića ”Dr Šuster”. Do 2018. godine Draško Obrenović je

tumačio naslovnu ulogu u ovoj predstavi (Nikola Kos – Dr Šuster), koja je više puta nagrađena na brojnim nacionalnim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

U novoj podeli, a u čast Draška Obrenovića, ovoga puta će nastupiti: Vladimir Jovanović (dobitnik nagrade Draško Obrenović, za višedeceniski plodotvoran rad u Milanovačkom pozorištu), Ljiljana Miketić, Branko Knežević, Viktor Vujić, Ana Savić, Predrag Lošić, Đorđe Đurđević i Milan Aćimović.

Podsećamo, predstava "Doktor Šuster" (režija Branko Knežević) je drama i u pogledu forme i u pogledu značenja. Radnja priče je smeštena u devedesete godine prošlog veka, u vreme društvenog beznađa

kada je na prostoru Balkana došlo do propasti građanskog društva. Nasuprot onome što bi se očekivalo kada je u pitanju ovakva “građa”, u “Doktoru Šusteru”, nema dramski razvijene priče i likova, već ona samo služi kao polazište za vrlo nadahnuto i duhovito dramsko razigravanje koje prelazi u tragi-komediju apsurda. Na suprotnim stranama dva sveta su senilni i "izgubljeni" predstavnici odumirućeg

građanskokog društva (stari doktor i njegova sestra, profesorka klavira) i predstavnici kriminalizovanog sveta u usponu (korumpirani inspektor policije, novinarka i kriminalac).

Kostime je osmislila Biljana Knežević i Ljiljana Petrović, dizaj tona potpisuje Zoran Ivanov, a majstori tona i svetla su Goran Dragutinović i Pavle Mančić.

Druga repriza predstave na repertoaru je 5. maja 2022. godine od 20 sati na maloj sceni Milanovačkog pozorišta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA