Sećanje na najvećeg borca protiv siciljanske mafije: Umetničke instalacije širom Palerma

Dirljive instalacije sećaju na čoveka koji je svojom borbom i žrtvom bio ključni borac za oslobođenje Sicilije od mafije

  • 0

Danas vrvi od života i šarma, ali grad Palermo je nekada bio preplavljen zločinima sicilijanske organizovane mafije. I tek nakon ubistva sudije Đovanija Falkonea, legendarnog borca protiv marije, 1992. godine, stvari su se naglo okrenule - navele su Palermitance da se bore protiv uticaja mafije.

Jedan primer ovog odbijanja je projekat „Spazi Capaci“ koji je nedavno organizovao Fondazione Falcone, 30 godina nakon ubistva sudije. Osnovana od strane Falkoneove sestre Marije, fondacija se udružila sa umetnicima koji su postavljali javna umetnička dela širom grada kako bi osudili mafiju i odali počast njenim žrtvama.

- Uvek smo znali da je kultura jedno od najboljih oružja protiv mafije - rekla je Falkone.

- Ali samo je potisnuti nije dovoljno. Za to vam je potreban i društveni i kulturni rad.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by velasco vitali (@velascovitali)

Među predstavljenim umetničkim delima su 54 skulpture pasa u prirodnoj veličini, umetnika Velaska Vitalija, raspoređene po ključnim lokacijama. Neki su našli sklonište u crkvi San Domeniko, gde se nalazi Falkoneova grobnica. Druge su bile izložene u bunkeru zatvora Ucciardone, ozloglašenog po održavanju Maxiprocesso, suđenja protiv vođa mafije od 1986. do 1992. Napravljene od papira, betona i zarđalog gvožđa, statue predstavljaju 'kontrast između uzvišenog i profanog' objasnio je Vitali. Štaviše, prema kustosu „Spazi Capaci“ Alesandru De Lisiju, psi takođe odražavaju glad mafije i zloupotrebu moći.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by velasco vitali (@velascovitali)

„La Porta dei Giganti“ je još jedna dirljiva instalacija, koja sadrži par murala visokih 30 metara Andrea Buglisija. Slike prikazuju Đovanija Falkonea i sudiju Paola Borselina, koje je mafija ubila u razmaku od dva meseca. Na Instagramu Buglisi se osvrnuo na svoj rad sledećim rečima:

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Andrea Buglisi (@bug_.tv)

- Paolo Borselino i Đovani Falkone, dve različite ličnosti, ali ujedinjene jednim, snažnim i sveobuhvatnim ciljem. Izranjaju iz bunkera, istetovirani na neboderima Palerma za koje su se toliko borili, sada nas uveravaju svojim prisustvom i pozivaju da nikada više ne budemo ravnodušni.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Andrea Buglisi (@bug_.tv)

Smešten u Crkvi Santa Maria dela Spasimo, „Drvo svih“ je treće umetničko delo iz serije. Кreirao ga je Gregor Prugger, a instalacija se sastoji od gole jele isprekidane drvenim figurama na vrhovima grana, koje predstavljaju žrtve sicilijanske mafije. Skulpturu drveta dopunjuje još jedan par drvenih figura koje prikazuju replike Falkonea i Borselina u prirodnoj veličini; oba je ručno isklesao vajar Peter Demetz.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Gregor Prugger (@gregorprugger)

Ova umetnička dela su samo početak većeg projekta. Fondazione Falcone planira da razvije „Spazi Capaci“ u trogodišnju inicijativu koja okuplja zajednicu koju je ova nasilna prošlost trajno obeležila.

(Telegraf.rs/Designboom)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA