• 1
 ≫ 

Predstavljeni novi murali u Silosima: Visoki su oko dvadesetak metara

 ≫ 

- Neki radovi imaju rok trajanja, a neki ostaju malo duže - rekla je umetnica Aleksandra Petković TKV

  • 1
Predstavljeni novi murali u Silosima

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Murali koje su tokom jula oslikavali mladi ulični umetnici Aleksandra Petković TKV, Jana Danilović, Uroš Štrboja Roš i Vuk Ðurić Endo predstavljeni su danas u prostoru Silosa u Beogradu, na obali Dunava.

Danilović je rekla za Tanjug da se u celosti mural nazvan "Svet kakav želiš" sastoji od četiri fragmenta, od kojih se njen odnosi na ekologiju i brigu o životnoj sredini, a kao inspiracija poslužio joj je Dunav.

"Delom zato što se objekat nalazi na Dunavu, a delom zato što briga za vodu je jedna od gorućih tema u svetu, pa mi se činilo da kroz personifikaciju Dunava tu temu mogu da obradim na način koji je čitljiv i prijemčiv", navela je Danilović.

Murali na četiri silosa su visoki oko dvadesetak metara, i za Danilović spadaju među najveće koje je oslikala, a posebno ističe da su najveći izazov prilikom rada bile visoke iscrpljujuće temperature i dunavski vetar koji ju je usporavao.

Petković je rekla Tanjugu da je Dunav bio poveznica za sva četiri umetnika, a njen rad je kao temu imao obrazovanje.

"Smatram da je želja za učenjem i istraživanjem nešto što te vodi kroz život i zato je svetionik, iza (ženske) figure simbol puta", rekla je Petković, koja se slaže da je prilikom izrade murala najveći izazov bilo pretoplo vreme.

Silosi se nalaze uz samu obalu, što čini murale vidljivim tokom plovidbe Dunavom, a Petković ističe da je lepo kada murali postanu identitet grada.

"Uđu u panoramu i ljudi ih prepoznaju kao deo sebe i svog grada. To je za mene najlepše. Neki radovi imaju rok trajanja, a neki ostaju malo duže", naglasila je Petković.

Direktor korporativnih komunikacija A1 Blaže Ferenc, u okviru čije kompanije se odvija društveno odgovorna platforma "Svet kakav želiš", rekao je u obraćanju okupljenima na predstavljanju murala da su Silosi "jedinstveni kulturni hab Beograda".

"Drago mi je što su mladi ''strit art'' umetnici udružili snage i oslikavanjem murala dali dodatnu dimenziju prostoru", naveo je Ferenc.

Umetnike je okupila neprofitna organizacija Gaia pokret koja u Silosima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine.

Video: Građani osvežili betonske zidove na Savskom keju: Sada je tu pravo životinjsko carstvo

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok