Slika "Blagoveštenski sabor" će uskoro biti vraćena u Srbiju: "Za ovim delom se dugo nije tragalo"

U akciji pronalaženja slike koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, ukradene još 1993. godine iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu

  • 0
Blagoveštenski sabor slika 1861 Vlaho Bukovac Foto: Mokrin.org

Slika Vlaha Bukovca ''Blagoveštenski sabor 1861. godine'' je predata u Cirihu predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti vraćena u našu zemlju, a ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je to pokazatelj opredeljenosti Srbije za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.

U akciji pronalaženja slike koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, ukradene još 1993. godine iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP.

TUZILASTVO ORGanizovani KRIMINAL SAOPSTENJE Foto: Tanjug/OMK MUP Republike Srbije

"Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se ''Blagoveštenski sabor 1861. godine'' Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina”, kaže Gojković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA