≫ 

Muzej "Don Kihota": Najveća kolekcija umetničkih dela posvećenih lutajućem vitezu

Grad je zahvaljujući njemu postao Servantesova prestonica u Americi

  • 1
Don Kihot muzej Izvor: Trip Advisor

Кada je imao 19 godina, Eulalio Ferer je bio primoran da napusti svoj dom zbog Španskog građanskog rata. Uzevši ono malo stvari koje su mogli da ponesu, on i njegova porodica otišli ​​su u Francusku. Dok je bio u francuskom izbegličkom kampu, Ferer je zamenio paklu cigareta za džepno izdanje Don Кihota. Ovaj jednostavan gest imao je ogroman uticaj na Ferera, koji je opsesivno čitao i ponovo čitao knjigu, pronalazeći utehu u nesrećama istoimenog španskog heroja.

Nakon preseljenja u Meksiko i uspeha u preduzetništvu, Ferer nije zaboravio lutajućeg viteza, sakupivši veliku kolekciju umetničkih dela vezanih za Don Кihota i njegovog štitonoša Sanča Pansu.

Ferer je 1987. poklonio svoju kolekciju gradu Gvanahuatu. Kolekcija je postala Ikonografski muzej Don Кihota, najveća zbirka umetnosti koja se odnosi na Servantosovog junaka na svetu. Zahvaljujući ovoj donaciji i godišnjem Festivalu Servantino, Gvanahuato je postao poznat kao Servantesova prestonica Amerike.

Pored Fererove originalne džepne kopije Don Кihota, u muzeju se nalazi otprilike 1.000 predmeta u obliku skulptura, akrilnih slika, murala, keramike i još mnogo toga. Neki od predstavljenih umetnika su Pedro Кoronel, Hoze Luis Кuevas, Rufino Tamajo i bezbroj drugih. Posebno treba istaći Kapilja Servantina i mural Gabrijela Floresa u celoj sobi.

(Telegraf.rs/Atlas Obscura)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lol

    21. avgust 2022 | 15:21

    Prso mi je kompas al' drzi me severnjaca, nisam Don Kihot al mrzi me vetrenjaca!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA