Objavljen program Borskih susreta u okviru kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost”

Borske susrete će, u četvrtak 15. septembra u 18 časova, u prizemlju Narodne biblioteke Bor, otvoriti upoznavanje sa istraživanjem i programom ove manifestacije, tokom kojeg će govoriti Dragan Stojmenović i Biljana Ćirić

  • 0
Dawit Seto Menga 2020 Guzo fims Foto: Dawit Seto Menga 2020 Guzo fims

Na Borskim susretima u okviru internacionalnog kustoskog projekta “Novim putevima u novu budućnost” od 15. do 19. septembra biće održan niz programa na nekoliko lokacija u Boru. Transnacionalni istraživački tim i partneri projekta će kroz ove događaje podeliti svoja istraživanja razmatrajući kinesku inicijativu “Pojas i put” i način na koji će ona izmeniti estetike i prakse u lokalnom kontekstu.

Borske susrete će, u četvrtak 15. septembra u 18 časova, u prizemlju Narodne biblioteke Bor, otvoriti upoznavanje sa istraživanjem i programom ove manifestacije, tokom kojeg će govoriti Dragan Stojmenović i Biljana Ćirić.

Program se iste večeri nastavlja izlaganjem Jelice Jovanović “Infrastrukturiranje regiona. Materijalnost i neopipljivost Novog puta svile u Srbiji”. Ovo istraživanje bavi se vrlo različitim projektima kineskih kompanija u Srbiji, ali je naglasak na industrijskim gigantima i velikim infrastrukturnim projektima koji su se u prethodnih 30 godina napadno zanemarivali, da bi se sada čudesno obnovili, zahvaljujući probitačnim međunarodnim sporazumima i bilateralnoj saradnji.

Program u petak 16. septembra počinje u 14h posetom Krivelju u organizaciji Jelice Jovanović, koju vodi Miloš Božić, pod nazivom “Prva staza neočigledne lokalne istorije”.

Svakog popodneva, Jelica Jovanović će sa lokalnim saradnicima organizovati šetnje. Četiri lokalna pripovedača – radnik i meštanin sela ugroženog razvojem rudarstva; inženjer; prodavačica sira i student – vodiće grupe posetilaca u obilazak grada i njegove okoline i pričati o njegovoj istoriji i sadašnjosti iz sopstvene perspektive. Cilj šetnji je da se sagledaju i osveste lokalna sećanja i priče i da se razmotre različite relacije prema ekstraktivnoj ekonomiji oko koje je grad nastao.Mesto i vreme okupljanja je plato ispred Doma kulture, 10­–15 minuta pre polaska. Broj mesta u autobusu za Krivelj je ograničen a zainteresovani treba da se prijave do 12. 9. 2022. putem e-mail adrese jelica.jovanovic.011@gmail.com.

Za 17:30 zakazano je Otvaranje arhive - Priče između zidova umetnice Džesfi Dženg i zajedničko čitanje u biblioteci. Priče između zidova predstaviće Violeta Stojmenović i Biljana Ćirić. Radi se o dugoročnom participativnom projektu prikupljanja ličnih zapisa (dnevničkih beleški, ispovesti, pesama, priča, eseja…) o zajedničkom iskustvu proživljavanja „nove normalnostiˮ i izgradnje žive arhive koja se može reprodukovati na različitim mestima. Realizacija projekta počela je tokom prvih lokdauna po čitavoj zemaljskoj kugli. Svakom autoru dodeljena je posebna fascikla. U Narodnoj biblioteci Bor biće pohranjeno oko 2.000 priloga šestotinak autora, pisanih na kineskom, srpskom, amharskom, engleskom, japanskom, nemačkom, koreanskom i mnogim drugim jezicima, a koji svi zajedno stvaraju jedan spomenik našem vremenu.

U 19 časova na programu su Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua –zajednička večera. Obroci su besplatni i svi su dobrodošli, ali je broj mesta ograničen. Zainteresovani treba da pošalju prijavu Huu Junu, do 12. 9. 2022 na e-mail adresu oziqpizo@gmail.com. Prijava treba da sadrži datum večere na koju dolazite, ime i prezime i broj telefona. Polazak na večeru je iz biblioteke, nakon programa.

U subotu, 17. septembra u 15 časova na programu je Druga staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; sastanak je ispred Doma kulture 15 minuta pre polaska.

Za 17 časova istog dana zakazano je javno predstavljanje projekta “Novim putevima u novu budućnost” i istoimenog zbornika (As you go…) u Narodnoj biblioteci Bor. Učestvuju saradnici odnosno predstavnici partnerskih ćelija: Laris Frožje, direktor Muzeja Rokband u Šangaju; Ajgerim Kapar, platforma Artcom, Astana/Almati; Robel Temesgen, umetnik, Adis Abeba/Oslo; Sinkne Ešetu, pisac, Adis Abeba; Dragan Stojmenović, bibliotekar, NB Bor; Biljana Ćirić, osnivačica Šta bi kustosiranje trebalo / moglo da bude i inicijatorka ovog istraživanja. Predstavljanje će biti na engleskom jeziku, s prevodom na srpski jezik.

U 19:30 su Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua.

U nedelju, 18. septembra u 15 časova na programu je Treća staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; okupljanje je ispred Doma kulture, 15 min pre polaska.

Za 17:30 istog dana zakazan je Žalbeni performans Robela Temesgena, o kome ovaj umetnik kaže: „Treba da ožalimo zemlju koju verovatno nikad ranije nismo videli ili nismo za nju ni znali. Međutim, zarad saznanja koje ćemo podeliti, ožalićemo zemlju i kao stranci, što i jesmo, i, istovremeno, kao ljudi svesni/dirnuti zlostavljanjem kroz koje je predložena zemlja prošla. Deo procesa biće i zajednički dogovor o obližnjem mestu za žalovanje. Koristeći priručnik Uprkos lišavanju (Despite Dispossession), razgovaraćemo o telesnim gestovima i pokretima iz naše lične i kolektivne prošlosti. Na kraju ćemo odabrati nekoliko telesnih tehnika koje ćemo uvežbati na licu mesta i izvesti. Tokom sesija ćemo ispitivati pojmove žaljenja, žalovanja, isceljenja i odgovornosti.ˮ

U 19 časova na programu su Kulinarski susreti Hua Juna i šefa Ćua.

U ponedeljak u 14 časova na programu je Četvrta staza neočigledne lokalne istorije Jelice Jovanović; okupljanje je ispred Doma kulture, 15 min pre polaska. U 17:30 istog dana, Dragan Stojmenović goste vodi kroz biblioteku i upoznaje sa Zavičajnim odeljenjem.

Organizatori Borskih susreta su “Šta bi kustosiranje moglo / trebalo da bude” i Narodna biblioteka Bor, a događaj je koncipirala kustoskinja Biljana Ćirić.

Učesnici Borskih Susreta su: Robel Temesgen (umetnik, Adis Abeba), Laris Frožje (direktor Umetničkog muzeja Rokband u Šangaju), Sinkne Ešetu (pisac, Adis Abeba), Ajgerim Kapar (samostalni kustos, Almati, Kazahstan), Jelica Jovanović (arhitektica, Beograd), Hu Jun (umetnik, Beograd/Šangaj/Melburn), Džesfi Dženg (umetnica, Sjamen/Šangaj), Dragan Stojmenović (Narodna biblioteka Bor), simona dvorak (kustoskinja), Vladimir Radivojević (fotograf, Bor), Nebojša Jamasaki (umetnik), dr Visa Tasić (inženjer elektronike), Miloš Božić (član lokalne zajednice Krivelja), Katica Radojković (proizvođač i prodavac sira), Nemanja Stefanović (student)

„Novim putevima u novu budućnost” dugoročni je projekat i istraživačko ispitivanje kojim se promišlja inicijativa „Pojas i put” i kako će ona izmeniti estetike i prakse svakodnevnog života u različitim lokalnim kontekstima u Etiopiji, Srbiji, Sloveniji, Uzbekistanu, Kini, Kazahstanu. Borski susreti predstavljaju kulminaciju rada i istraživanja obavljenih u prethodne dve i po godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA