≫ 

Basanova umetnička dela iz 16. veka u Novom Sadu

"Biti domaćin ovako veličanstvene ižlozbe koja dolazi iz jedne od najprestižnijih svetskih galerija, kolekcija galerije Borgeze zaista je poseban događaj za naš muzej, ali ne samo za nas mužej već i za čitav grad Novi Sad", rekla je Vesna Ivković, direktorka muzeja grada Novog Sada

  • 0

U Muzeju grada Novog Sada od večeras se može pogledati izložba „Basanova godišnja doba iz rimske galerije Borgeze u Novom Sadu“, koja dolazi iz čuvene italijnske Galerije Borgeze, koja je već gostovala u Novom Sadu.

"Biti domaćin ovako veličanstvene ižlozbe koja dolazi iz jedne od najprestižnijih svetskih galerija, kolekcija galerije Borgeze zaista je poseban događaj za naš muzej, ali ne samo za nas mužej već i za čitav grad Novi Sad", rekla je Vesna Ivković, direktorka muzeja grada Novog Sada

Podsetila je da je Zbirka strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada imala priliku da ugosti ižlozbu „Roma interna“ koju su činila remek dela rimskog vajarstva iz fondacije „Dino Ernesto Santareli“.

"Danas zahvaljujući uspostavljanju institucione saradnje između Muzeja grada Novog Sada i Italijanskog Instituta za kulturu, a nakon fantastične posečenosti, velikog ođeka u javnosti i reakcije publike definisan je jasan pravac dalje saradnje ovih institucija", navela je Ivković.

Dodala je da neizmernu zahvalnost Muzej duguje upravnici galerije Frančeski Kapaleti i to na otvorenosti i spremnosti za saradnju, a čiji je rezultat ižložba koja je večeras otvorena.

Svečanom otvaranju pristvovao je i ambasador Italije Luka Gori koji boravi u poseti Evropskoj prestonici kulture.

On je rekao da je jako srećan što se nalazi danas u Novom Sadu, podsetio da je došao u Srbiju pre dva meseca, te da je "praktično nov ovde" i da "uči nove stvari".

"Danas sam proeo ceo dan u Novom Sadu i sreo sam mnogo ljudi, posetio sam mnoga mesta. Imao sam priliku da ištražim u kojim sve sektorima Italija i Novi Sad mogu da sarađuju i moram da kažem da sam zaista srećan što vidim kako je mnogo italija prisutna ovde", rekao je Gori.

Basanova umetnička dela iz 16. veka u Novom Sadu Printskrin: Tanjug

Ambasador je naveo i da je atmosfera prema Italiji veoma pozitivna u gradu i da je ova izložba omaž koji Italija želi da učini Novom Sadu u ovoj godini koja je toliko važna, a kada je Novi Sad centar evropske kulture.

Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu rekao je da je zadovoljstvo što je Muzej grada ostvario ovako lepu saradnju sa Galerijom Borgeze i sa Italijanskim institutom za kulturu i što veoma reprezentativno radi kao gradska ustanova kulture. "Sinergija i kulturna razmena prepoznati su kao vrhunski principi u kulturnoj politici Grada, jer uvek daju najbolje rezultate i inovativna rešenja i pristupe", rekao je Rožić i dodao da veruje da će Novosađani i svi gosti grada uživati u kvalitetnom umetničkom sadržaju koji će do kraja oktobra biti dostupan u Muzeju grada.

Zahvalio je Ambasadi Italije na podršci u organizaciji ove značajne izložbe, koja će biti otvorena do kraja oktobra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA