• 0
 ≫ 

Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

 ≫ 

"Izložba najavljuje Manetov „povratak“ beogradskoj publici i likovnoj sceni na kojoj je izostajao gotovo deset godina.", rekla je Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta

  • 0
Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

Foto: Gordana Kojić

Izložba “Povratak Beogradu” slikara Maneta Šakića biće otvorena 6. oktobra u 19 časova časova u Muzeju Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

“Izložba najavljuje Manetov „povratak“ beogradskoj publici i likovnoj sceni na kojoj je izostajao gotovo deset godina. Monumentalna po svom karakteru i formatima, istovremeno krhka do osetljivosti koju najavljuju stihovi Vaska Pope: „... Vratio sam se s puta... Da sazrelo kamenje iz zavežljaja... Ovde na trgu razdelim...“; upravo u tim razmerama ova postavka nam nudi katarzični susret, ne samo kroz povratak gradu u kome je rođen, već i kroz duboku vezu, ukorenjenu u poreklo, tlo, u ono što jeste i što tek treba da bude”, rekla je Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta.

“Sjedinjenje uzastopnih trenutaka iz dvomilenijumske snage Beograda, ti ruševni, čelični, pa kasnije barutni udarci na topografiju i tlo, zatamljenog i sagorelog grada, kao i prospekti ravnice na severu Banata ili brdašca ka Šumadiji odaju svojevrsni lament nad gradom. Bivaju i polazište koje se svojim dugim linijama ispovednih preklapanja javlja kao jedna od polazišnih pružanja dospelog iz višemedijskog spleta naslovljenog 'Povratak u Beograd', gde glas, pokret i prisustvo, scenografija, nose stihove i tumačenje i muziku u kojima se susreću umetniki domašaji koje nose ličnosti Olivera Katarina, Vasko Popa i Enriko Josif”, piše istoričar umetnosti Nikola Šuica u tekstu za katalog izložbe.

Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

Foto: Promo/Muzej Grada Beograda

Izložba “Povratak Beogradu” biće otvorena do 4. novembra.

Slikar Mane Šakić rođen je 1971. godine u Beogradu, a 1995. je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Momčila Antonovića. Godine 1999. odlazi u Španiju (Madrid), gde živi i radi skoro deset godina. 2009. se vraća u Srbiju gde izlaže prvi put 2010. pred beogradskom publikom u galeriji “Ozon”.

Uživa da izlaže na javnim atipičnim mestima (Kalenić pijaca, Titova banket sala starog hotela Slavija) i time ugrađuje koncept interesantne interakcije u svoj rad.

Izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

Foto: Promo/Muzej Grada Beograda

Posle nekoliko izložbi, odlazi 2013 godine u SAD, gde izlaže prvo u Los Anđelesu, a potom i u Njujorku. Izlaže u nekoliko njujorških galerija, a skreće pažnju izložbom u njujorškom Milk Studios. Izlagao je na mnogobrojnim aukcijama, a slke mu se nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA