• 0
 ≫ 

Otvorena izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

 ≫ 

"Ova izložba predstavlja jednostavno nazvan, ali prilično intrigantan odnos prema prošlosti", osvrnuo se, Nikola Šuica, istoričar umetnosti, na izložene radove Maneta Šakića

  • 0
Otvorena izložba “Povratak Beogradu” Maneta Šakića u Muzeju Grada Beograda

Foto: Bojana Janjić

Izložba “Povratak Beogradu” slikara Maneta Šakića otvorena je sinoć, 6. oktobra u Muzeju Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Fondacije Saša Marčeta.

Mane Šakić je o nazivu izložbe rekao: “Inspiracija je došla od pesme Vaska Pope, po kojoj je posle Enriko Josif napravio muziku. Ja sam u sve to inkorporirao svoje slike. Bio sam dugo u inostranstvu, pa sam se stvarno vratio u Beograd”. Pored slika, koje su uglavnom nastale tokom ove i prethodne godine, publika je mogla da vidi i jedan multimedijalni rad zasnovan upravo na Popinim stihovima i Josifovoj muzici, odnosno pevanju njegove majke Olivere Katarine.

Nikola Šuica, istoričar umetnosti, osvrnuo se na izložene radove Maneta Šakića: “Ova izložba predstavlja jednostavno nazvan, ali prilično intrigantan odnos prema prošlosti. Dvehiljadegodišnja tradicija prikazana je kroz delo sasvim savremenog slikara koji ima iskustvo nove figuracije, pop arta, evropskih oslobađanja u pitanju izraza potrošačke kulture i brzine života. Obraća se nekim slojevima koje je pronašao u strukturama koje su darivali ne nekakvi arheološki nalazi, već moderna književnost 20. veka. Upliv izuzetnog nastupa i glasa naše vedete Olivere Katarine, umetnikove majke, uz stihove Vaska Pope i muziku Enrika Josifa, postaje zapravo lajtmotiv za jedan uzburkani odnos prema istorijskim slojevima”.

Izložba “Povratak Beogradu” biće otvorena do 4. novembra.

Slikar Mane Šakić rođen je 1971. godine u Beogradu, a 1995. je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Momčila Antonovića. Godine 1999. odlazi u Španiju (Madrid), gde živi i radi skoro deset godina. 2009. se vraća u Srbiju gde izlaže prvi put 2010. pred beogradskom publikom u galeriji “Ozon”.

Uživa da izlaže na javnim atipičnim mestima (Kalenić pijaca, Titova banket sala starog hotela Slavija) i time ugrađuje koncept interesantne interakcije u svoj rad.

Posle nekoliko izložbi, odlazi 2013 godine u SAD, gde izlaže prvo u Los Anđelesu, a potom i u Njujorku. Izlaže u nekoliko njujorških galerija, a skreće pažnju izložbom u njujorškom Milk Studios. Izlagao je na mnogobrojnim aukcijama, a slke mu se nalaze u poznatim kolekcijama širom sveta (Sharon Stone, Maxwell, Mana Contemporary).

Otvaranje grupne izložbe u utorak 11. oktobra u 19

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 11. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba "Učitavanje" nagrađenih studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu Lore Abci, Anje Petrović i Aleksandre Kovačević.

Izložba je vrsta otvorene umetničke knjige - ispunjene znakovima, simbolima, tekstovima proisteklim iz atmosfere proživljenih događaja, prostora i pojava. U nju su umetnice materijal učitavale sebi svojstvenim jezikom. Problematika knjige poziva publiku na iščitavanje, razotkrivanje vizuelnog narativa. Znak u kontekstu ove izložbe predstavlja put od spoljašnjeg inicijalnog znaka koji inspiriše, likovnog znaka i znaka kao signala, poziva za publiku.

Izložba će biti otvorena do 29. oktobra radnim danima od 10 do 20, subotom od 10 do 16 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA