≫ 

Galerija Ufici tuži čuvenog modnog dizajnera: Skandal zbog Botičelijevog remek-dela

Galerija Ufici je jedan od svetskih muzeja sa najbogatijom kolekcjiom

  • 0
Rođenje Venere, Sandro Botičeli, Istorija umetnosti, Slikarstvo „Rođenje Venere”, Sandro Botičeli, oko 1485. Foto: Wikipedia/Google Art Project

Čuveni italijanski muzej Ufici tuži modnu kuću Žana Pola Gotijea zbog "neovlašćenog korišćenja" motiva sa čuvene slike Sandra BotičelijaRađanje Venere” iz 15. veka, koja je izložena u čuvenoj firentinskoj galeriji.

Žan Pol Gotije je koristio lik Venere sa Botičelijeve čuvene slike na majicama, maramama, pantalonama i drugim odevnim predmetima sa potpisom Gotje, "promovišući ih i na svojim društvenim mrežama i veb-stranici, ali je to uradio bez traženja dozvole, i bez dogovora o upotrebi i plaćanju naknade, što je izričito predviđeno zakonom", navodi se u zvaničnom saopštenju koje je objavio muzej.

Galerija Ufici Galerija Ufici / Foto: Unplash/Sergei Wing

Sudski postupak se pokreće zbog kolekcije nazvane „Muzej“ (Le Musée ), koju je modna kuća lansirala početkom godine kao počast svetu umetnosti. U kolekciji su haljine, majice, pantalone i šalovi sa likovima Botičelijevog renesansnog dela, kao i detaljima sa slika „Stvaranje Adama“ i „Tri gracije“, Mikelanđela i Rubensa.

Advokatska služba Uficija je poslala pismo modnoj kući tražeći da povuku sa tržišta odeću sa slikom Venere ili da što pre kontaktiraju Muzej ne bi li eventualno potpisali komercijalni ugovor, te isplatili određenu cifru za dosadašnje korišćenje.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @jeanpaulgaultier

Iz Uficija su međutim rekli za italijanske medije da, iako je to pismo poslato još u aprilu, iz modne kuće nije stigao nikakav odgovor pa su zbog tog ignorisanja odlučili da se obrate sudu što predviđa i povlačenje sa tržišta nelegitimne kolekcije kao i plaćanje štete muzeju.

Prema Codice dei Beni Culturali (Kodeksu kulturnog nasleđa), za upotrebu slika koje su javno vlasništvo Italije obavezno je posebno odobrenje i plaćanje takse. Smešten u istorijskom centru Firence, Galerija Ufici je jedan od svetskih muzeja sa najbogatijom kolekcjiom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by @jeanpaulgaultier

Pored „Rođenja Venere“, u njemu se nalazi i Botičelijevo remek-delo „Proleće“, kao i umetnička dela Đota, Leonarda da Vinčija, Mikelanđela, Rafaela, Ticijana, Karavađa i Rembranta.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA