"Preispitivanje" - tema predstojećeg Oktobarskog salona

Na 59. ediciji biće prisutan veliki broj domaćih umetnika u veoma zanimljivim izložbenim prostorima

  • 0
KZN za Oktobarski salon Foto: ATA Images

Susret sa medijima povodom 59. Oktobarskog salona- Beogradsko bijenale, danas je održan u novom prostoru Salona Muzeja grada Beograda.

Upravo će na tom mestu sutra uveče i biti svečano otvaranje ove likovne manifestacije koja će trajati do 4. decembra na različitim lokacijama.

KZN za Oktobarski salon Oktobarski salon / Foto: ATA Images

Na konferenciji su govorili o konceptu Salona i programu Aleksandar Ilić, v.d. direktora Kulturnog centra Beograda, Gordana Goncić, predstavnica Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Radoslav Jokić, pomoćnik ministra u Ministarstvu kulture i informisanja RS, Jelena Medaković - direktorka Muzeja grada Beograda, kao i Zorana Ðaković Minniti, umetnička direktorka 59. Oktobarskog salona.

Naravno, prisustvovali su i umetnici koji učestvuju na izložbama, od Milice Tomić, Božidara Mandića i drugih.

Aleksandar Ilić kao prvi čovek Kulturnog centra Beograda je istakao da će na 59. ediciji biti prisutan veliki broj domaćih umetnika u veoma zanimljivim izložbenim prostorima.

Salon Muzeja grada Beograda, novi umetnički prostor u centru grada u Bulevaru kralja Aleksandra 30 biće domaćin otvaranja sutra od 21 sat, za 59. Oktobarski salon (Beogradski bijenale), koji će trajati do 4. decembra.

"Kulturni centar Beograda je sigurno jedno od najvažnijih kulturnih institucija kod nas, na trouglu koji čine Narodno pozorište i Narodni muzej, a u blizini je i Sekretarijat za kulturu. Naši programi na svim nivoima su veoma vidljivi i čast nam je što smo organizatori i domaćini 59. Oktobarskog salona", naveo je Aleksandar Ilić.

KZN za Oktobarski salon Oktobarski salon / Foto: ATA Images

Na osnovu odluke Odbora Oktobarskog salona, uloga umetničkog direktora ovogodišnjeg Oktobarskog salona dodeljena je Kulturnom centru Beograda, odnosno njegovoj pomoćnici direktora za program KCB, Zorani Ðaković Minniti.

"Tema ove godine je Preispitivanje, kao prirodno i logično rešenje. Veoma nam je stalo do opstanka Salona, verujemo u njegovu budućnost, ali o daljem razvoju neophodno je da progovore i sami umetnici koji na njemu redovno učestvuju", rekla je Ðaković Minniti i dodala da "ne smemo zaboraviti koliko je Oktobarski salon" važna manifestacija".

Ona je izdvojila mnoge projekte i izložbe kao što su dela Milice Tomić, nastali u poslednjih 20 godina.

Upravo se u razgovor uključila umetnica Tomić i pitala šta oni kao stvaraoci mogu da učine u vezi funkcionisanja samog Oktobarskog salona, mogu li učestvovati u odlukama oko forme i koncepta festivala.

Gordana Goncić ispred Sekretarijata za kulturu Beograda je odgovorila da je u planu da se i svi umetnici uključuju u proces rada, i smatra da je dobro da bude što više domaćih autora, ali i da ne izgubi međunarodni karakter.

KZN za Oktobarski salon Oktobarski salon / Foto: ATA Images

Goncić se nada da će publika videti i nešto sasvim novo na jubilarnom 60. izdanju 2024.godine, jer je u međuvremenu postao bijenalni, svake druge godine se održava.

Programski fokus Odbor Oktobarskog salona usmerio je na preispitivanje nasleđa ove najznačajnije manifestacije u oblasti likovne umetnosti u Srbiji.

Ona je takođe podsetila da je Anton Pavlovič Čehov u čuvenoj drami "Galeb" kroz lik Trepljeva progovorio rečenicu "Potrebne su nam nove forme", kao replika koja odzvanja duže od veka, a posebno danas je važna, jer je neophodno nešto novo stvoriti da bi se dalje nastavilo sa festivalom uz talenat i hrabrost.

Jelena Medaković je veoma zadovoljna što će u novom prostoru Salona Muzeja grada Beograda sutra od 21h biti svečano otvaranje, i da puna afirmacija salona tek predstoji.

Medaković je navela da zgrada Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici neće biti u funkciji ovog izdanja, ali se nada prisustvu na 60.ediciji 2024. godine.

Pomoćnik ministra kulture Radovan Jokić pohvalio je Oktobarski salon kao retku važnu manifestaciju prestonice koja ima izvanredan kontinuitet u zemlji opterećenoj mnogim nekad nepremostivim krizama.

"Ministarstvo kulture će uvek podržavati i stajati iza ovog festivala koji i nema svoj prostor, osim ranije u Masarikovoj ulici koja je sad pretvorena u garažu. Oktobarski salon nije sam, to je važno, i ja ga vidim kao sredovečnog i zrelog čoveka od 60 godina, koji toliko dugo traje i opstaje. Mozemo staviti i slogan "Čekamo Oktobarac", zaključio je Radovan Jokić.

Biće više otvaranja, 20. oktobar rezervisan je za ova mesta : Kulturni centar Beograda, Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" Salon Muzeja grada Beograda, Legat Vojislava M. Jovanovića Maramboa, fasada zgrade Borba, fasada u Makedonskoj 25, Paviljon na Cvetnom trgu, plato ispred Palate Albanije, dnevni list Danas, Deset bilborda u javnom prostoru

Drugo otvaranje 27. oktobra - RTS Klub Radio Beograda, Art Hub Kula, e-čitaonica MSUB, onda 29. oktobra - Fakultet dramskih umetnosti, 3. novembar je određen za Narodni muzej Srbije, kao i peto otvaranje 24. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograd i Galerija Biblioteke grada Beograda.

Vraćajući datum otvaranja na prvobitni 20. oktobar, festival će biti otvoren u više izlagačkih prostora i pratiće ga intenzivan program tokom prva tri dana, ali i tokom celog trajanja izložbe jer će se nakon 20. oktobra postepeno otvarati izložbeni prostori koji su navedeni.

U nizu galerijskih, javnih i medijskih prostora učestvovaće oko 50 umetnica, umetnika i kolektiva uglavnom iz Srbije, ali i iz okolnih zemalja i inostranstva.

Ulaz u sve izlagačke prostore 59. Oktobarskog salona je besplatan, uz napomenu da Narodni muzej ima slobodan ulaz samo nedeljom.

Umetnici koji učestvuju na izložbi: Ana Adamović, Sanja Anđelković, Jerg Beser, Tomislav Brajnović, Boogie, Antonio Grgić, Goran Dimić, DK, Daliborka Ðurić, Uroš Ðurić, Želimir Žilnik, Božidar Mandić - Porodica bistrih potoka, Marta Popivoda i Ana Vujanović, Nikola Radosavljević, Milica Rakić, Srđan Veljović, Marko Tirnanić, Saša Tkačenko.

Takođe predstaviće se spomenuta Milica Tomić (uz učešće Jelene Vesić, Žige Testena i radove Abdularahmana Albašira, Amela Bešlagića, Olge Jevrić, Anuše Kehar, Stevana Labudovića, Milice Lopičić, Filipa Saltera i Branimira Stojanovića), Mila Turajlić, Mia Ćuk, Dubravka Ugrešić i mnogi drugi.

Oktobarski salon je međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Osnovan 1960. godine kao godišnja smotra značajnih ostvarenja umetnika SR Srbije, tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA