≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Jedan značajan aspekt Radio Jugoslavije je bio što je služila da prezentuje Jugoslaviju"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izložba koja traje do 4. decembra sadrži na izlozima Kluba RTS-a uvećana pisma i koverte, u zvučnom delu se mogu čuti špice radija na raznim jezicima, a postoji i grafoskop i niz folija koje se interpoliraju preko mape sveta

  • 1
SFRJ, Josip Broz Tito Foto: Shutterstock

Gost nove epizode video serijala Tanjug Reflektor bio je konceptualni umetnik Luka Knežević Strika koji je govorio o učešću umetničkog kolektiva "Jednostavno rečeno" na Oktobarskom salonu u Beogradu.

Knežević Strika je rekao da se "Jednostavno rečeno", gde su i Isidora Popović i Ivana Bogićević, predstavlja u Klubu Radio-televizije Srbije sa višemedijskom instalacijom „Tamo gde se mi ne čujemo, sigurno je kraj sveta“.

Prema njegovim rečima, "Jednostavno rečeno" se bavi industrijskim i kulturnim nasleđem, a njihov rad na Oktobarcu je neka vrsta istraživanja o Radio Jugoslaviji, međunarodnoj stanici koja je emitovala program na 13 jezika u sve delove sveta.

Naziv izlozbe je bila višedecenijska krilatica danas ugašene Radio Jugooslavije, dodao je umetnik.

Umetnici su istraživali u Arhivu Jugoslavije, Muzeju Jugoslavije i nešto u Radio Beogradu, a fokusirali su se na pitanja slušaoca kojih je na desetine hiljada stizalo godišnje u redakcije Radio Jugoslavije.

Izložba koja traje do 4. decembra sadrži na izlozima Kluba RTS-a uvećana pisma i koverte, u zvučnom delu se mogu čuti špice radija na raznim jezicima, a postoji i grafoskop i niz folija koje se interpoliraju preko mape sveta.

"Jedan značajan aspekt Radio Jugoslavije je bio što je služila da prezentuje Jugoslaviju. Socijalistička Jugoslavija jesta najvažnija stvar koja se desila na ovim prostorima i važno je da iz tog perioda učimo", naveo je Knežević Strika.

Umetnik je dodao da ne treba biti nekritički jugonostalgičan već treba sagledati i sve probleme.

Prema njegovom mišljenju, osim što je Radio Jugoslavija bila propagandni, bila je i samoupravni medij, od koga "možemo da učimo kako da menjamo svet koji je dosta u problemu".

Knežević Strika je preporučio predstavu "Oduzimanje vremena" koju je na proteklom festivalu "Pokretnica" u Novom Sadu izvodla grupa mladih plesnih umetnica.

"To je jako vredno. Ako budete imali priliku pogledajte. Meni je bilo užasno drago što sam imao priliku da vidim", istakao je umetnik.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA