Rukama se zalepile za ramove Gojinih slika u slavnom muzeju: Na zidu napisale simboličnu brojku

Aktivistkinje nisu oštetile umetnička platna, ali su na zidu između dve slike napisale "+1,5°C"

  • 0
Aktivisti aktivistkinje Prado Museum muzej Foto: Juan Barbosa / ContactoPhoto / Profimedia

Dve ekološke aktivistkinje u subotu su se rukama zalepile za ramove Gojinih slika u madridskom Pradu, osuđujući na taj način nedelovanje vlasti u borbi s globalnim zagrevanjem, objavila je španska policija.

Aktivistkinje nisu oštetile umetnička platna, ali su na zidu između dve slike napisale "+1,5°C", što se odnosi na krajnji cilj zagrevanja koji je postavila međunarodna zajednica. Obe su uhapšene i privedene, piše Jutarnji list.

Na video snimku koju je na internetu objavio Extinction rebellion, ekološki kolektiv koji sprovodi građanski neposluh, vide se aktivistkinje s rukama zalepljenim za ram slika pre nego što su se za njih pobrinuli službenici muzeja.

Reč je o Gojinim slikama "Gola Maja" i "Odevena Maja".

Akcija je organizovana "u znak protesta" protiv "globalnog porasta temperatura, koje će prouzrokovati nestabilnu klimu s ozbiljnim posledicama za celu planetu, ističe se u saopštenju ekološkog kolektiva.

Aktivisti angažovani na zaštiti životne sredine slične akcije su nedavno sproveli u raznim muzejima sveta. Cilj su im bila poznata umetnička dela u nekoliko evropskih gradova.

Jedni su se zalepili rukama za staklo koje štiti "Devojku sa bisernom minđušom" Johanesa Vermera u muzeju u Holandiji, drugi su polili supom iz konzerve staklo koje koje štiti Van Gogove "Suncokrete" izložene u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a u petak su aktivisti u Rimu supom zalili Van Gogovog "Sejača".

Video: Bacili supu preko Van Gogovog remek-dela koje vredi 72,5 miliona funti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA