≫ 

Zavirite u najskuplju umetničku kolekciju ikada: Prodata za preko milijardu i po dolara

Važi za najvredniju kolekciju umetnosti jednog vlasnika ikada rasprodatu

  • 1
pol sezan planine Autor: Pol Sezan

Umetnička kolekcija koju je sakupio suosnivač Majkrosofta Pol Alen prodata je za rekordnih 1,5 miliona dolara, a između ostalih podrazumeva brojna platna Van Goga, Sezana, Gogena, Serata i Кlimta.

Pomenuta aukicja je postala rekordna - važi za najvredniju kolekciju umetnosti jednog vlasnika ikada rasprodatu, saopstio je Christie's.

van gog voćnjak Autor: Vinsent van Gog

Prethodna najskuplja kolekcija prodata na aukciji bila je kolekcija Mekloua, čija su dve sume zajedno donele 922 miliona dolara.

Dela koja su stara i do pet vekova zaostavština su nekih od najznačajnijih stvaralaca u istoriji.

- "Modeli" Žorža Sera, ulje na platnu iz 1888. sa prikazom tri nage žene, prodata je se za 149,2 miliona dolara, što je rekord za Seraov komad.

Sezanova „Planina Sen-Viktoar“ prodat je za 137,8 miliona dolara, što je još jedan rekord poila je "Brezova šuma u jesen" Gustava Кlimta iz 1903. godine.

brezova šuma u jesen Autor: Gustav Klimt

Takođe je posdignuta najviša cena ikada za Van Gogovu sliku - njegove "Breskve u cvatu" prodate su za 117,2 miliona dolara.

- Mislim da je ovo rasprodaja koja na neki način prevazilazi superlativ -  rekla je Johana Flaum, potpredsednica odeljenja 20. i 21. vek umetnosti u aukcionarima Christie's.

- Ovo je najvrednija kolekcija ikada prodata na aukciji. To je zaista događaj koji se dešava jednom u generaciji.

Alen je 1975. godine zajedno sa Bilom Gejtsom osnovao Majkrosoft, postavši neverovatno bogat kako je kompanija izrasla u kompjuterskog diva kakav je danas. Do svoje smrti 2018. u 65. godini, kupio je neka od najvažnijih dela nastalih u poslednjih pola milenijuma.

Video: Specijalno vođena tura kroz izložbu Uroš Predić život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    12. novembar 2022 | 15:50

    За тог каубоја те слике су само предмети за некакав престиж - чисти полусвет.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA