≫ 

Skuplje karte za Da Vinčija: Zbog klimatskih aktivista muzeji u Italiji najavljuju veće cene ulaznica

"Ovi napadi nas navode da odmah preduzmemo mere, počevši od pokrivanja svih slika staklom"

  • 0
Vinsent Van Gog galerija Suncokreti slika supa aktivisti Foto: Tanjug/AP

"Rođenje Venere" Sandra Botičelija, Mikelanđelov" David" i "Tajna večera" Leonarda da Vinčija, među hiljadama drugih dela, privlače milione turista i ljubitelja umetnosti u Italiju. Ali to iskustvo bi moglo malo da poskupi.

Ministarstvo kulture Italije razmatra povećanje troškova ulaza u muzeje i to kao odgovor na klimatske proteste koji na meti imaju umetnička dela.

- Neprekidni napadi i prestupi koji se sve češće dešavaju i oštećuju naše umetničko i kulturno nasleđe zahtevaju od nas da preispitamo i pojačamo njihov nivo zaštite - kaže ministar Sanđiulijano, prema Rebeki En Hjuz iz Forbsa.

- Ovi napadi nas navode da odmah preduzmemo mere, počevši od pokrivanja svih slika staklom.

Sanđiulijanova objava stiže nakon nedavnog napada klimatskih demonstranata koji su bacili brašno na automobil koji je ofarbao Endi Vorhol u milanskom kulturnom centru Fabrika del Vapore. Aktivisti, koji su članovi Ultima Generazione (što znači „poslednja generacija“), organizovali su svoj protest 18. novembra.

- S obzirom na ogromnu baštinu koju treba zaštititi, ova novina će predstavljati znatan trošak za ministarstvo i čitavu naciju - kaže Sanđiulijano za Forbes.

- Nažalost, mogu samo da predvidim povećanje cene ulaznice.

Ministar kulture nije precizirao koji muzeji će poskupiti ulaznice niti kada će doći do promena.

Vandalizam Poslednje generacije sa brašnom je najnoviji u međunarodnom pokretu koji je ove godine uzdrmao svet umetnosti. Tokom poslednjih šest meseci aktivisti u Australiji, Кanadi, Engleskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Španiji lepili su se za slike i bacali na poznata umetnička dela pire krompir, supe i ljigave tečnosti. Nijedno od umetničkih dela, često iza zaštitnog stakla, nije pretrpelo značajnije oštećenje.

U jednom od najistaknutijih slučajeva pokreta dva aktivista iz Just Stop Oil bacila su supu od paradajza na "Suncokrete" Vinsenta van Goga u Nacionalnoj galeriji u Londonu. U Italiji, demonstranti Ultima Generazione bacili su supu od graška na Van Gogovog "Sejača" u Rimu; zalepili su se za "Laokoona i njegove sinove" u Vatikanskom muzeju i Botičelijevu "Primaveru" u Firenci.

Zahtevi italijanske ekološke grupe odražavaju zahteve Just Stop Oil i drugih organizacija širom sveta: oni žele da Italija prekine sve poduhvate sa fosilnim gorivima i poveća proizvodnju obnovljive energije.

- Italija je uništena klimatskom i ekološkom krizom. Mi smo među najteže pogođenim zemljama u Evropi i narednih nekoliko godina biće sve gore i gore. Ako odmah ne promenimo kurs, uskoro više neće biti ni hrane ni posla, rizikujemo da izgubimo svoje domove, a obični ljudi će platiti posledice katastrofe bez presedana - navodi Ultima Generazione na svojoj veb stranici.

- Odlučili smo da ne odustanemo od svoje sudbine i da preduzmemo akcije nenasilne građanske neposlušnosti.

Video: Bacili supu preko Van Gogovog remek-dela koje vredi 72,5 miliona funti

(Telegraf.rs/Smithsonian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA