Petar Lubarda u Narodnom muzeju u Šapcu

Najveću privilegiju dobili su poklonici likovne umetnosti, koji do 23. decembra u Narodnom muzeju imaju jedinstvenu priliku da uživaju razgledajući dela Petra Lubarde

  • 0
Vinaverov svet Foto: Grad Šabac

Šabac nije zaboravio Stanislava Vinavera (1891-1955), istaknutog književnika, prevodioca i eruditu rođenog u ovom gradu. U okviru dvodnevne manifestacije "Vinaverov svet" ovog vikenda gradske ustanove kulture i Fondacija "Stanislav Vinaver" priredili su Šapčanima izuzetno zadovoljstvo da uživaju u raznovrsnim umetničkim sadržajima.

Najveću privilegiju dobili su poklonici likovne umetnosti, koji do 23. decembra u Narodnom muzeju imaju jedinstvenu priliku da uživaju razgledajući dela Petra Lubarde, jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara 2o. veka.

Izložbu "Lubarda - Jedna priča", koja je otvorena u petak, čini 29 slika i crteža Petra Lubarde koji nisu deo stalne postavke u Legatu umetnika, dela iz umetničke zbirke Doma vojske Srbije i Muzeja Jugoslavije, kao i do sada nepoznata javnosti foto-arhiva iz života slikara iz Kuće legata i Medija centa "Odbrana". Autorke izložbe su kustoskinje Jelena Knežević, Dina Pavić i Ana Pavić.

Predstavljena je i knjiga "Konstantin - knjiga o Vinaveru/srpstvo kao sudbina", istoričara Branislava Stankovića, održan međunarodni naučnik skup "Stanislav Vinaver i muzika", a učenici i profesori Muzičke škole "Mihailo Vukdragović" su priredili koncert "Vinaveru u čast".

Savsku aveniju, mesto na kojem se Šapčani svakodnevno okupljaju, oplemenila je skulptura "Robot", Nikole Kolje Božovića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti koju je umetnik otkrio zajedno sa predstavnicima grada, pod čijim pokroviteljstvom je održana manifestacija "Vinaverov svet".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA