U utorak 6. decembra u 19 časova otvaranje izložbe Isidore Ivanović “Daljina u pogledima”

Izložba u Galeriji Atelier DivArt traje do 23. decembra

  • 0
Izložba Isidore Ivanović, Daljina u pogledima Foto: Isidora Ivanović/Sandra Milenković

Galerija Atelier DivArt predstavlja izložbu najnovijeg ciklusa slika Isidore Ivanović izvedenih u kombinovanoj tehnici. Već duži niz godina Isidora Ivanović je prisutna na našoj likovnoj sceni i primetno je da njen opus sadrži elemente istraživanja i dinamičnosti što se ogleda pre svega u izboru motiva i tema koje predstavlja. Isidora je okrenuta tradicionalnom štafelajnom slikarstvu gde na autentičan način predstavlja savremeni trenutak. Na njenim slikama ogleda se majstorstvo kako u crtežu tako i slikanju.

Vrsno poznavanje anatomije, kompozicije, boje, svetlosti i senke odražava akademsko znanje, slikarsko umeće i talenat. Osim što odlično vlada anatomijom umetnica izučava i psihologiju čoveka. Slikarski pristup stvaralaštvu pre svega realističkog opredeljenja je svojstven Isidori koja suptilnim intervencijama na slikama u vidu arabeske u pozadini pravi vezu s realnošću i estetskim dostignućima dizajna i slikarstva sadašnjeg vremena.

Smisao Isidorinog stvaralaštva je bavljenje moralnim, društvenim i emotivnim vrednostima kao osnovnom aspektu civilizacije. Naglašena je ljubav prema bližnjima, deci, što je i okosnica ljudskog bića i društva. Isidora Ivanović evocira uspomene i podstiče posmatrača da se zapita o svom poreklu, početku, životnom putu, otuđenju koje se na njemu desilo i povratku iskonskom u emotivnom smislu. Slikarka predstavlja osobe uhvaćene u klopku samoće, otuđenja, neizvesnosti. Dok slike daju optimističan pogled ka buducnosti. Isidora crtežom i bojom tka sliku spoznavanja samog sebe ukazujući na značaj međuljudskih odnosa.

U tekstu kataloga istoričarka umetnosti Slavica Obradinović navodi:

“I sada detalj na slici ima značajno mesto bilo da je to portretski lik, ruka, pogled ili dekorativni elementi u pozadini. Kada realistične likove smesti u pozadinu koja asocira na QR kodove ili piksele dešava se buđenje tradicionalne slike koja suptilno nedvosmisleno dobija mesto u današnjici i njeno iščitavanje dobija drugačiji pravac. Asocijacije koje se javljaju pred okom posmatrača nedvosmisleno povezuju kako ono ispušteno u današnjici tako i njenu lepotu. Na svim slikama ovog ciklusa fokus je u pogledu osobe s portretskim karakteristikama različite životne dobi. Pogled je usredsređen u daleku nedefinisanu tačku tragajući za odgovorima u osami.”

Kao glavna ideja izložbe provlači se zebnja da nas savremeni život razjedinjava, pogodnosti modernih tehnologija izoluju kako od drugih, tako i od nas samih. Najilustrativniji su u tom smislu portreti gde se u pozadini pojavljuju obrisi QR kodova ili binarni zapisi u koje se ljudi utapaju. Likovi su njima određeni, usmereni, ljudska stvarnost je zasićena tim obiljem informacija. Portret naboranog lica iza QR koda deluje kao odraz u ekranu - neko ko sebe posmatra i analizira svoj odraz u monitoru ili kao „čovek iz monitora“, čovek koji svoj stvarni, autentični život provodi u virtualnom prostoru.” - navodi istoričarka umetnosti Marija Bajić.

Biografija umetnice

Isidora Ivanović (1983.) rođena je u Beogradu, a diplomirala i magistrirala je na Akademiji Likovnih umetnosti u Moskvi 2004. godine, odsek slikarstvo.

Priredila je brojne samostalne izložbe u Rusiji, Srbiji, Americi.

Bila je predstavnik Srbije na izložbama u Moskvi i Rjazanji (“Boje Srbije”), u Majamiju (Art Fest at Doral), u Majamiju na Art Baselu (Focus Serbia), u Sarasoti Florida.

Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama, salonima i kolonijama u SAD, Rusiji, Italiji, Gruziji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji.

Dobitnik je posebne Gramate za doprinos srpskoj umetnosti „Boje Srbije“, Moskva, Rusija, 2013.

Dobitnik je posebnog priznanja za zasluge na Art Fest @ Doral, Miami, Florida, SAD. 2012

Dobitnik je posebnog priznanja za doprinos umetnosti Carlos Albizu University, Miami, Florida, SAD. 2012

Dobitnik je nagrade Ruske Akademije Umetnosti 2008.god.

Dobitnik je Hilandarske spomenice za dobročinstvo i pomoć, 2018. godine.

2007. odlikovana je Ordenom II reda Kantakuzine Katarine Branković za zasluge Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Mitropoliji Zagrebačko-Ljubljanskoj za oslikavanje sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Njeni radovi se nalaze u brojnim privatnim kolekcijama u Nemačkoj, Austriji, Norveškoj, Americi, Švajcarskoj, Gruziji, Rusiji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji.

Trenutno živi i radi u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA