Otvorena izložba nakita i fotografija “Zrak sunca u mojoj mreži” Željke Bašić-Savić u Singidunumu

Na otvaranju su govorile Zorica Đermanov, kustoskinja Singidunuma, Suzana Spasić, direktorka Fondacije Olja Ivanjicki, i umetnica Željka Bašić-Savić

  • 0
Otvorena izložba nakita i fotografija “Zrak sunca u mojoj mreži” Željke Bašić-Savić u Singidunumu Foto: Duško Vukić

Samostalna izložba Željke Bašić-Savić “Zrak sunca u mojoj mreži”, koja obuhvata nakit i fotografije, otvorena je 27. decembra u Galeriji Singidunum u Beogradu (Knez Mihailova 40). Ova izložba predstavlja beogradskoj publici dinamične ogrlice i umetničke fotografije kojima Željka donosi svoj prefinjeni likovni izraz.

Na otvaranju su govorile Zorica Đermanov, kustoskinja Singidunuma, Suzana Spasić, direktorka Fondacije Olja Ivanjicki, i umetnica Željka Bašić-Savić.

Zorica Đermanov je o autorki izložbe i njenom radu rekla: “Ona svako svoje putovanje pretvara u nakit kroz koji čitamo ne samo Željku, već uopšte jedan njen svet koji ona zamišlja, kako treba da postoji. Kako treba da se opustite. Treba nam to jedno opuštanje. Volim što je ovom lepotom ona učinila čast galeriji”.

Suzana Spasić je o izložbi istakla: “Ove Željkine perlice, kako ih sama naziva, umetnička su dela koja u sebi sažimaju i znanje i osećaj za lepo, i poruke koje nose. One su nastale od poludragog kamenja, kristala, stakla, školjki, korala, kamena, i u sebi kriju ne samo zrake sunca, svetlost, morske šumove i mreškanje vode, već i jednu istoriju sveta od njegovog nastanka. Ta istorija kamena, kristala i najlepših zemljinih darova pretočena u predmete izvrsne lepote, večeras nam priča o jednoj nežnoj prirodi, o jednom nesmirenom buntovnom karakteru, o jednom umetničkom oku i duši koja traga za lepotom sveta.

Željka Bašić-Savić se prisutnima obratila rečima: “Duboko sam dirnuta. Volim da sam u Beogradu u decembru, kada sve ovako svetli i svi sebi dopuštamo neke želje, u nadi da će nam biti makar malo bolje”. Autorka je o izložbi rekla: “Sve ovo je deo priče nastale za vreme korone, kada nisam mogla da putujem i idem na moje more. Onda sam tu komunikaciju nastavila preko fotografija, ogrlica i tekstova. Fotografijama objašnjavam inspiraciju, more koje me je vodilo da pravim ogrlice koje liče na njega. Tekst je došao prirodno”.

Poetski i nadahnjujući tekstovi koji prate ogrlice vode posmatrača kroz kreativni proces, a same ogrlice izlaze iz okvira nakita i postaju skulptoralne minijature, izuzetne nežnosti, likovnosti i prirodnosti. Njih krasi i visoka estetizacija, jer Željka Bašić-Savić ne niže perlice tek da bi složila boje ili ugodila ženskom ukusu. Ona ih vešto vodi, od početne ideje koju ima ka određenoj simbolici i u to uklapa i njihovu upotrebnu i estetsku namenu.

Izložba u Galeriji Singidunum biće otvorena do 18. januara 2023. godine.

Željka Bašić-Savić rođena je septembra 1956. godine u Doboju. U njenoj devetoj godini roditelji se vraćaju u rodnu Dalmaciju. U Splitu završava osnovnu i Školu za primenjenu umetnost (odsek fotografije). U Beograd dolazi na studije glume na Fakultetu dramskih umetnosti. Ostvarila je veliki broj uloga na filmu, televiziji i u pozorištima u regionu i Beogradu. Najveći broj dramskih uloga ostvarila je kao član Narodnog pozorišta u Beogradu.

Početkom devedesetih godina napušta beogradsku scenu i odlazi sa porodicom u Nemačku. U Kelnu ostvaruje novu, uspešnu novinarku karijeru na radiju Dojče Vele, a umetnost se provlači i kroz novinarski rad. Uređuje popularnu emisiju Kulturni magazin. Tokom novinarske karijere ostvarila je na stotine intervjua sa viđenim umetnicima sa prostora nekadašnje Jugoslavije i sa političke scene. Objavljivala je tekstove u Vremenu, Ninu, Našoj borbi, Danasu i jedinom pozorišnom časopisu na Balkanu, LUDUS-u. Iako daleko od beogradske scene, njen glas je svakodnevno stizao do Beograda. Pozorištu nije okrenula leđa, redovno sarađuje na kelnskim scenama sa teatrom TKO. Bavi se umetničkom fotografijom, izradom nakita i pisanjem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA