≫ 

Ako planirate posetu Luvru, ovo novo pravilo morate znati

Od svih posetilaca najpoznatijem muzeju na svetu, 70 odsto su stranci

  • 2
Luvr Foto: Tanjug/AP/Thibault Camus

Luvr u Parizu, najposećeniji muzej na svetu, ograničiće broj posetilaca dnevno na 30.000 „kako bi omogućio udobniju posetu i obezbedio optimalne uslove za rad muzejskog osoblja“, navodi se u saopštenju muzeja.

Pre pandemije, Luvr je mogao da primi do 45.000 posetilaca svakog dana, navodi Art Newspaper. Кada je Luvr ponovo otvoren nakon 16 nedelja karantina, nije zvanično ograničio kapacitet posete, iako je prisustvo posetilaca smanjeno zbog tekuće pandemije i međunarodnih ograničenja putovanja.

Muzej je tiho doneo odluku da ograniči svakodnevnu posetu u junu 2022, ubrzo nakon najave da će Lorens de Kar biti sledeći predsednik-direktor.

- Izuzetno pozitivne brojke za 2022. su ohrabrujuće za naše osoblje. Nadam se da će posetioci uživati u druženju u Muzeju Luvr, posebno oni koji prvi put otkrivaju muzej, a to predstavljaju 60% posetilaca. Radimo sve više na poboljšanju uslova posete i nastavljamo da nudimo program velikog kvaliteta.

Luvr je prošle godine je ugostio 7,8 miliona posetilaca, što je 120 odsto više u odnosu na 2021, ali je i dalje za 19 odsto manje u odnosu na vrhunac od 9,6 miliona u 2019.

Prema pisanju muzeja, ograničenja putovanja su nastavila da utiču na njegov prvi kvartal posećenosti, ali porast posete u poslednja tri kvartala „ilustruje snažno pozitivan trend“. Sa ovom promenom, Luvr, koji je zatvoren svakog utorka i na tri državna praznika, može da primi najviše 9,3 miliona posetilaca 2023. godine.

Od 7,8 miliona koji su posetili Luvr 2022. godine, 30 odsto su bili Francuzi, a 70 odsto strani posetioci, a najviše je onih iz SAD - 18 odsto. Posetioci iz Azije „praktično su bili odsutni, uprkos malom porastu zabeleženom na kraju godine“, navodi se u izveštaju. Dodatne brojke govore da je 45 odsto posetilaca bilo mlađe od 25 godina, 60 odsto je bilo prvi put, a 225.000 posetilaca imalo je koristi od produženog radnog vremena Luvra u petak uveče.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA