Multimedijalna umetnica Vera Vuksanović predstavila izložbu u srcu Pariza

Ona je publici prikazala novu seriju njenih poznatih svetlosnih lampi koje sada sijaju na malo drugačiji način

  • 1
Izlozba Beskonacni cvor uskoro u Parizu, Vera Vuksanovic Foto: Promo/ Monika Pavlović

Vera Vuksanović već dugi niz godina bavi se konceptualnom umetnošču, a svoje radove izlagala je kako u Beogradu, tako i u Evropi. Kroz ličan i interaktivan rad, ona se bavi estetikom i emocijama, praveći artefakte koji nam prezentuju reči i simbole kroz savremene medije. U razgovoru nam je otkrila više detalja o novoj izložbi, budućim planovima, ali i privatnim detaljima.

  • Nedavno ste pred publikom u Parizu predstavili svoje čuvene light box-eve, kakve su bile reakcije i čime se nova serija lampi razlikuje od prethodnih?

Veoma sam ponosna što sam imala tu čast da svoj rad predstavim u Parizu. Publika je zaista bila oduševljena i dobila sam brojne pozitivne komentare i reakcije, što me je izuzetno obradovalo. Vredno sam radila na izradi nove serije light box-eva, želela sam da opravdam očekivanja. Naime, na njima se nalaze imena nekoliko ukrajinskih gradova koje je zadesilo potpuno zamračenje. Ove lampe simbolizuju svetlost i kroz prepoznatljivu igru emocija i estetike prenose važnu društvenu poruku.

  • Koliko ste dugo radili na novoj seriji light box-eva i zašto ste se odlučili da upravo u Parizu predstavite?

Za osmišljavanje kreativnog koncepta i izradu light box-eva bilo mi je potrebno svega nedelju dana. Budući da već dugo radim sa rečima i svetlima, konstantno se javljaju nove ideje koje pokušavam na najbolji način da prenesem publici. Kada je reč o izložbi, odlučila sam se za Pariz iz razloga što sam upravo tamo u saradnji sa dve talentovane devojke iz Ukrajine – Irenom Viardo (umetnička savetnica) i Evgenijom Aremenko (filizofkinja i psihoanalitičarka) otvorila pop up store pod nazivom "Espace symbolique" sa željom da u okviru njega pružimo podršku Ukrajinskim umetnicima i dizajnerima kroz prezentaciju njihovih radova, ali i kulture.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by veronauka 🫧 (@veravuksanovic)

  • Kada su se slegli utisci nakon izložbe da li ste otputovali negde i uživali tokom praznika?

Dvoumila sam se da li da odem na Bali sa ćerkom ili zimovanje na planini u Švacarskoj ili Francuskoj. U poslednjem momentu smo se ipak odlučile za Francusku, skijalište Megeve. Otišle smo sa idejom da skijamo, ali nažalost ove godine u to vreme nije bilo snega, pa smo išle na planinarenje, šetale po prelepom centru i uživale u izvrsnoj hrani. Pored toga, budući da se Megeve nalazi nedaleko od Courchevel-a, otišle smo na jedan dan da skijamo tamo, jer je tamo bilo snega.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by veronauka 🫧 (@veravuksanovic)

  • Primetili smo da ste često u Parizu, da li ste se preselili tamo zbog umetnosti ili postoji drugi razlog?

Pariz je idealno tlo za umetnike, ali najveći razlog zbog kojeg sam se preselila u Pariz jeste ćerkino obrazovanje. Još uvek se navikavamo na život u Parizu, ali grad je zaista sjajan. Konstanto mi naviru nove ideje i jedva čekam da sve to predstavim publici.

  • Kakvi su vam planovi za budućnost? Da li već sada radite na novoj izložbi i kada ćete publiku u Beogradu obradovati novim radovima?

Trenutno radim na dva nova i veoma uzbudljiva projekta. Nešto potpuno novo za mene i u drugačijoj sferi umetnosti. Publika u Beogradu i Parizu će uskoro imati priliku da sazna o čemu je reč. Takođe, nakon veoma uspešne izložbe pod nazivom "Beskonačni čvor" koju sam pre dve godine predstavila u Muzeju grada Beograda, sada planiram da predstavim i publici u Parizu u malo drugačijem formatu.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA