≫ 

Otvorena izložba "Coexistence": Istražuje povezanost umetnosti, nauke i tehnologije

Izložba „Coexistence“ otvorena je za publiku do 5. marta 2023. godine u Galeriji Novembar, na adresi Kursulina 22, Beograd.

  • 0
Galerija Novembar Foto: Galerija Novembar

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je samostalna izložba umetnice Adrijenn Ujhazi, pod nazivom „Coexistence“ („Koegzistencija“).

U obimnu postavku radova mlade umetnice ubrajaju se i nove serije „Biophilia“ i „Memento“, koje prate pravac takozvane „bio-umetnosti“. U svom radu, Ujhazi istražuje povezanost umetnosti, nauke i tehnologije, kroz ispitivanje odnosa čoveka i prirode.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo 19.1.2023. u 18 na otvaranje izložbe Adrienn Ujhazi, pod nazivom Coexistence u galeriji Novembar. Od instalacije, živih skulptura, slike, sve do fotografija i videa, raznovrsni medijumi prikazuju proces rada sa laboratorijski uzgajanim materijalima, sa fokusom na „SCOBY“ – simbiotsku kulturu bakterije i kvasca:

„Vrlo je jednostavno, možda čak i banalno rečeno: SCOBY je nešto prirodno što nastaje od određenih bakterija i kvasaca, i čitav taj proces kada se estetski prikazuje kroz printove, svetlosne kutije, video radove, ili neki objekat – jeste pitanje preispitivanja estetike, odnosno naših vrednosti, što uključuje i prirodu, nešto što je prirodno i šta je tu lepo ili ružno. Ja tu nisam ništa konkretno radila kao umetnica, već sam pustila da se taj materijal sam od sebe razvija i koristila ga kao tzv. „ready-made“ objekat. To svako od posmatrača može da preispita i proceni da li je to lepo ili ružno – da li je priroda lepa ili ružna,“ objašnjava Adrijenn Ujhazi.

Kustoskinja Galerije Novembar, Ana Simona Zelenović, napominje da je pored podrške mladim i inovativnim umetnicima važno uvesti ovakve vidove konceptualne umetnosti u privatne galerije, a preko njih i u regularne umetničke tokove:

„Adrijenn je jedina koja se u Srbiji bavi ovakvim spajanjem i izučavanjem nauke i umetnosti i estetike materijala koji ona sama uzgaja, što je vrlo specifično kao proces, tako da mislim da je važna stvar podržati nešto što je inovativno, a sa druge strane dosta je konceptualno – teško je prodati takvu stvar, izazov je, trebalo bi ući u privatne galerije i staviti na tržište konceptualnu umetnost, nešto što naizgled nije „prodavljivo“ a zapravo jeste i treba da postane predmet i muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.“

Izložba „Coexistence“ otvorena je za publiku do 5. marta 2023. godine u Galeriji Novembar, na adresi Kursulina 22, Beograd.

Galerija Rančićeva kuća: Godišnja izložba dečjih radova LIKOVNO PUTOVANjE

Otvaranje godišnje izložbe „LIKOVNO PUTOVANjE 2022“, likovne smotre dečjih radova nastalih na stvaralačkim radionicama Centra za kulturu Grocka – ustanove kulture Opštine Grocka, biće održano u četvrtak, 26. januara u 18č u Rančićevoj kući, varoškom domu Srbije i galeriji ustanove. Prilikom otvaranja izložbe nastupaju učenici OMŠ „Nevena Popović“ iz Grocke.

Dečja izložba „Likovno putovanje 2022“ u Rančićevoj kući je osvrt na kreativne avanture sa kojima su se polaznici Likovne radionice Centra za kulturu Grocka susretali u protekloj godini.

Na izložbi je predstavljen odabir najuspešnijih kreativnih ostvarenja čiji su tvorci deca i učenici uzrasta od sedam do dvanaest godina iz OŠ „Ilija Garašanin“ u Grockoj i OŠ „Sv. Sava“ u Vrčinu, odeljenje „Donja mala“.

Maštoviti, radoznali, vredni polaznici iznedrili su mnoštvo radova - izvedenih samostalno ili zajednički. Zastupljenost raznolikih tema i tehnika mladim stvaraocima proširuje kreativne vidike, a izložbi iznova donosi svežinu i šarolikost, koja se ogleda u mnogobrojnim crtežima, slikama, grafikama, vajarskim i drugim umetničkim predmetima oblikovanih u različitim likovnim i primenjenim tehnikama. Teme Likovnog putovanja nizale su se od upoznavanja sa umetničkim delima domaćih i stranih umetnika, ,,večitih tema“ - mrtve prirode, portreta, autoportreta i pejzaža, preko narodne umetnosti, životinjskog i biljnog sveta, prazničnih motiva... koje su izvedene u tehnikama: akvarel, zgrafito, monotipija, tempera, uljani i suvi pastel i kombinovane tehnike.

„Likovno putovanje“ Ustanove u školama u Grockoj i Vrčinu vodile su slikarke Marion Dedić i Mika Lovre Milović, a kreativni radovi našli su se i na dečjim izložbama širom Srbije.

Izložba traje do 20. februara 2023. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA