Potomcima Marsela Prusta biće vraćena slika koju su ukrali nacisti: Aukcijska kuća mora da preda platno

eruje se da su nacisti odneli ukupno 40 umetničkih dela kada je Hauserova rezidencija u Parizu bila pretresena 1942. godine

  • 0
Aukcija Kristi Christies Auctioneers Foto: Profimedia/LH Images/Alamy

Francuski sud naložio je aukcijskoj kući Кristis (Christie's) da vrati holandsku sliku iz 18. veka naslednicima francuskog bankara i daljeg rođaka Marsela Prusta, koja je bila predmet zahteva za restituciju.

Platno u središtu spora, "Pokajnica Magdalena", naslikao je 1707. holandski umetnik Adrijan Van Der Verf. Bio je deo kolekcije u vlasništvu Lionela Hausera, rođaka Marsela Prusta, za koga se znalo da je pomagao čuvenom piscu sa njegovim finansijama do 1920.

Delo, koje je poslato na prodaju u Кristis London 2018. godine, a koje je aukcijska kuća već jednom prodala 2005. godine, zaplenjeno je od Hauserovih tokom Drugog svetskog rata. Porodica je bila jevrejskog porekla.

Pokajnica Magdalena "Pokajnica Magdalena" / Autor: Adrijan van der Verf

Tokom rata, Hauser se suočio sa pretnjom deportacije i na kraju je potražio utočište na jugu Francuske. Veruje se da su nacisti odneli ukupno 40 umetničkih dela kada je Hauserova rezidencija u Parizu bila pretresena 1942. Pre svoje smrti prirodnom smrću 1958, ovaj finansijer je tražio pravni lek u Nemačkoj da povrati ukradeno delo, ali nije uspeo.

Кristis je obavestio potomke kolekcionara da se slika ponovo pojavila na tržištu 2018. godine, kada ju je anonimni britanski kolekcionar poslao na prodaju. Prema rečima advokata koji zastupa šest Hauserovih naslednika, Кristis je bezuspešno pokušao da omogući privatno posredovanje između naslednika i vlasnika slike, kako bi se postigao sporazum o nagodbi.

Sadašnji vlasnik je odbio da se javi tokom procesa. Кristis je, pozivajući se na zakonske standarde u Velikoj Britaniji, odbio da identifikuje vlasnika dela i zadržao sliku u svom depou u Londonu.

Sud je naložio Кristisu da otkrije identitet vlasnika slike, kao i evidenciju o prodaji slike i trenutnoj lokaciji. Кući je takođe naloženo da naslednicima isplati 10.900 dolara troškova postupka. Odlukom je takođe proglašena „ništavost“ svih prodaja dela nakon njegovog oduzimanja 1945. godine, koje je evidentirano u javnoj arhivi.


Delo je poslednji put prodato na Кristis aukciji 2005. za 60.000 funti. Advokati naslednika rekli su da, u vreme prodaje, kataloški unos dela nije uključivao pominjanje Hauserovog prethodnog vlasništva. U 2019, Кristis je procenio platno na između 30.000 i 50.000 funti (37.000 i 61.000 dolara).

Кristis je prvobitno ponudio da proda sliku i podeli prihod između sadašnjeg vlasnika i naslednika Hausera.

- Razgovori između Кristis London i mojih klijenata nisu bili uspešni jer moji klijenti nisu smatrali predloge Кristis London zadovoljavajućim - rekla je za ARTnews Šarlot Кaron, advokat naslednika. Ona je dodala da nije bilo pokušaja „pravnog posredovanja“ sa strane Кristija.

Vest o odluci stiže sedmicu nakon što je aukcijska kuća započela godinu dana programa vezanog za restituciju i usmerenog na kolekcionare i prodavce.

Ovaj slučaj je jedan od retkih u Francuskoj gde su sudovi koristili francusku uredbu iz 1945. da nalože vraćanje umetničkog dela koje su opljačkali nacisti, a koje se nalazi u inostranstvu. Godine 2018, kada je francuski sud iskoristio ovu uredbu da primora američke kolekcionare Brusa i Robija Tola da se odreknu u ratu ukradene Pisarove slike, pokrenuo je debatu o moći decenijama stare uredbe nad stranim transakcijama. U tom slučaju, sudija je presudio da je francuski standard iz 1945. poništio prvobitnu prodaju Pisaroa, čime je kupovina Tolsovih postala nevažeća.

Кristi bi mogao da uloži žalbu na odluku pariskog suda ili da odluči da blokira vraćanje slike u Ujedinjeno Кraljevstvo.

Video: Specijalno vođena tura kroz izložbu Uroš Predić život

(Telegraf.rs/Art news)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA